Hlavní obsah

Personální šachy Bessera a Kosinové setnuly hlavu náměstkyni Schautové

Právo, rsk
Praha

Skandální personální šachy na ministerstvu dopravy vyvolané nevraživostí partnerky ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09) Blanky Kosinové byly v úterý dokonány.

Článek

Ministr Vít Bárta (VV) odvolal svou náměstkyni Ditu Schautovou, odpovědnou mj. za vyjednávání o umístění centrály navigačního projektu Galileo v Praze.

Odvolána nebyla proto, že by vyjednávala špatně, ale po intervenci ministra Bessera u vládního kolegy Bárty. Besser si stěžoval, že Kosinová nemůže se Schautovou vyjít.

Ke kauze se v úterý pro Právo vyslovil Besserův tajemník Stanislav Brunclík, který v e-mailu napsal, že „za problémy paní náměstkyně není primitivní ženský spor, ale úplně jiné věci. Takové, které pan ministr Bárta prostě nestrpí.“ Záhadou je, jak tajemník ministra kultury může vědět, co nestrpí na svém úřadě ministr dopravy.

Když přišel Vít Bárta na ministerstvo dopravy, byl to právě jeho vládní kolega Besser, kdo jej požádal, zdali by nezvážil ponechání paní Schautové na pozici náměstkyně. Nepochybně v tom hrálo roli doporučení paní Kosinové.
Besserův tajemník Stanislav Brunclík

Brunclík také v e-mailu přiznal, že Besser s Kosinovou mluvili Bártovi do obsazení náměstků hned po jeho jmenování ministrem. Tehdy však ve prospěch Schautové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

„Když přišel Vít Bárta na ministerstvo dopravy, byl to právě jeho vládní kolega Besser, kdo jej požádal, zdali by nezvážil ponechání paní Schautové na pozici náměstkyně. Nepochybně v tom hrálo roli doporučení paní Kosinové... Byl to velmi zdvořilý dotaz, a nikoli prosba,“ napsal Brunclík.

Schautová zjevně očekávání Kosinové nesplnila a musela jít. Ve funkci ji nahradil dosavadní šéf Bártova kabinetu Jakub Hodinář. Na jeho místo povýšil dosavadní mluvčí Karel Hanzelka. A za něj nastoupí Jakub Ptačinský z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Blanka Kosinová byla až do roku 2008 mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vedeného Janem Kubicem. Spolu s ním pak z útvaru odešla.

Na ministerstvo dopravy, kde vede odbor kosmických technologií a družicových systémů, ji přijal tehdejší ministr Aleš Řebíček (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám