Hlavní obsah

Ministerstvo školství chce pro zápisné podporu rektorů

Aktualizováno

Ministerstvo školství upustí od návrhu zápisného na veřejných vysokých školách, pokud jej nepodpoří rektoři ani veřejnost. Novinářům to po úterním jednání s rektory řekl náměstek ministra pro vysoké školy Jan Koucký s tím, že peníze ze zápisného by stejně nepokryly schodek v rozpočtu univerzit. Proto prý hledají jiné cesty, jak školám přilepšit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

"Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou my jsme dělali jenom kvůli vysokým školám... ten problém to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude zas tak strašná ztráta," uvedl Koucký a dodal, že definitivně o zápisném rozhodnou až poté, co obdrží stanovisko České konference rektorů. I pokud by bylo zápisné zavedeno už příští rok, školy by si polepšily maximálně o 700 miliónů. Kvůli škrtům však přijdou o 2,3 miliardy.

"Postoj rektorů k zápisnému není v tuto chvíli jednotný, respektive tento postoj se teprve formuluje," uvedl předseda České konference rektorů Petr Fiala. I on ale upozornil, že zápisné je pro ně spíše okrajové téma, protože v žádném případě nemůže vyřešit situaci podfinancovaného českého školství.

Návrh zápisného v maximální výši 6000 korun ročně představilo ministerstvo před dvěma týdny, okamžitě se však zvedla vlna kritiky ze stran škol i studentů. [celá zpráva]

Dokonce i premiér Petr Nečas (ODS) nad návrhem kroutil hlavou. Takový systém označil za plíživé školné, které ovšem nepamatuje na sociálně slabší studenty, protože zatím neexistují výhodné půjčky a speciální stipendia. [celá zpráva]

Později ministr školství Josef Dobeš (VV) vyrukoval s dalším nápadem, že zápisné za studenty, kteří by si ho nemohli dovolit, by zaplatil stát. Představil i možnost, že by deset procent z vybraných poplatků šlo na podporu určité skupiny studentů.

Plánované zavedení školného počítá s poplatkem až 10 tisíc korun na semestr. Studenti by si na to mohli půjčit a splácet dluhy postupně až ve chvíli, kdy dosáhnou nadprůměrné mzdy. Akademici doporučovali raději nižší částky kolem 6000 placené ihned při nástupu do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám