Hlavní obsah

Klaus po 14 letech zavítal na ministerstvo životního prostředí

Právo, Novinky, jas, rsk
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý po 14 letech znovu zavítal na ministerstvo životního prostředí. Přijal pozvání ministra Pavla Drobila (ODS). Jak Klaus připomněl, jeho návštěva po tak dlouhé době "něco signalizuje".

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem

Článek

Podle Drobila byla Klausova návštěva výsledkem gentlemanské dohody, kterou s hlavou státu uzavřel při audienci na Pražském hradě.

"Historicky jsem v budově nebyl 14 let, což něco signalizuje. Škrty, které byly napáchány v této oblasti a této budově jsou větší, než v jiných oblastech a jiných budovách," prohlásil Klaus.

Rozlišujme ochranu a boj, nabádá Klaus

Podle prezidenta jsou ochrana životního prostředí a boj s klimatem dvě odlišné věci. "Životní prostředí je třeba chránit co nejlépe a nejrozumněji. Má jít o rozumnou nikoli fundamentalistickou ochranu a mám pocit, že se s příchodem nového ministra a týmu rozum vrátil," řekl Klaus. Ochrana životního prostředí musí být zasazena do kontextu ostatních lidských činností, nelze ji "vytknout před všechny závorky", dodal.

"Pokusme se odlišovat ochranu přírody, na tu já říkám ano; a boj s klimatem, kterému říkám ne," dodal Klaus a přirovnal právě snahy o zvrácení klimatického směřování k boji s větrnými mlýny.

Zdanění fotovoltaiky Klaus blokovat nebude

Bývalé vedení resortu prezident kritizoval například i za rozmach solárních elektráren. Případnou 26procentní daň, o které budou v úterý rozhodovat zákonodárci, prý bojkotovat nebude.

Podle Drobila hovořili oba politici zejména o debyrokratizaci legislativy, otázkách Národního parku Šumava i o pozici, s níž pojede Česká republika na enviromentální konferenci do mexického Cancúnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám