Hlavní obsah

Výběrová komise vybrala Besserovi dva kandidáty na šéfa technického muzea

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výběrová komise, která měla doporučit ministru kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09) nového ředitele Národního technického muzea (NTM), nedokázala jasně rozhodnout o svém kandidátovi. Komise se rozhodovala mezi třemi kandidáty, nakonec vybrala dva, které pak postoupila ministrovi, aby si z nich nového šéfa NTM zvolil sám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

„To hlasování bylo tak těsné, že se komise rozhodla, že nikoho jednoznačně ministrovi nedoporučí. Bude to tak, že si pan ministr oba finalisty pozve osobně a bude s nimi mluvit,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Do úzkého výběru uchazečů o post ředitele NTM postoupili jen tři z 18 kandidátů. Jejich jména neměl mluvčí momentálně k dispozici, Novinkám jen potvrdil, že k Besserovi na pohovor půjde i dosavadní náměstek ředitele Národního muzea Karel Ksandr.

Ten podle informací Novinek byl také jediným kandidátem, který měl splňovat předem daná kritéria.

Na ty si účastníci konkurzu stěžovali. Jeden z nich například tvrdil, že věci, na něž byl tázán, mohl znát jen zaměstnanec muzea. Kromě toho se mu nelíbilo, že nebyl k dispozici seznam 18 uchazečů, ani jména členů komise. Pochybnosti vzbudil také fakt, že kandidáty vyřazovali úředníci ministerstva, nikoli celá komise.

„Bylo to několikakolové, pravidla byla zveřejněná na začátku a podle nich to potom běželo. Z logiky věci vyplývá, že když máte 18 uchazečů, tak tam musíte mít nějaký předvýběr,“ vysvětlil Brunclík.

„Ono už to tak v životě bývá, že neúspěšní kandidáti si občas stěžují,“ dodal ke stížnostem některých kandidátů Brunclík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám