Hlavní obsah

Svatý Martin bude na blátě a dešti, na víkend se oteplí

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pranostika o svatém Martinovi, podle níž by na jeho svátek (ve čtvrtek 11.11.) mělo přijít sněžení, v Česku v posledních letech příliš nevychází. Počasí bude po celý týden spíše dušičkově uplakané a teploty pod nulu neklesnou. Martin na bílém koni tak zavítá jen do horských oblastí, sdělila Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

„Bez deštníku by lidé ven raději neměli chodit,“ uvedla předpověď Honsová. První dny nového týdne jsou jako podle šablony: na většině území obloha zatažená s deštěm nebo přeháňkami, na horách meteorologové očekávají sněžení.

Teploty v Čechách jsou během úterý v rozmezí čtyř až osmi stupňů, na Moravě by se pak měly teploty vyšplhat až k 11 stupňům.

Od středy očekávají meteorologové oteplení, teploty by měly narůst k sedmi až 11 stupňům Celsia. Rána ale zůstanou stejně chladná jako v úterý, na západě budou teploty opět padat k nule.

Ve čtvrtek, na svatého Martina, bude sněžit opět jen na horách, v nížinách bude nadále pršet s teplotami mezi šesti až deseti stupni Celsia, ráno opět kolem šesti až dvou stupňů.

A na sníh nedojde ani v dalších dnech, zato se mírně vyjasní a oteplí. V pátek bude oblačno s občasným deštěm a teplotami mezi 8 až 12 stupni Celsia, o víkendu lze očekávat srážky jen ojedinělé a teploty se mohou místy vyšplhat až na 14 stupňů Celsia

Spíše Ondřej než Martin

Pranostika o svatém Martinovi se objevuje v kronikách od 18. století a platila i během 19. století, ale zhruba od poloviny 20. století se příchod prvního sněhu oddaluje, tvrdí Honsová.

„Svatomartinská pranostika nám v poslední době moc nevychází, naposledy v nížinách sněžilo 11. listopadu v roce 2002,“ poznamenala Honsová. Podle ní by měl jezdit na bílém koni spíše svatý Ondřej, který má svátek až 30. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám