Hlavní obsah

Válka s ČSSD nemá smysl, tvrdí místopředseda ODS Blažek

Právo, Marek Přibil

Místopředseda ODS Pavel Blažek, který v Brně prosazoval vytvoření velké koalice, tvrdí, že válka s ČSSD nemá smysl. Připomíná také, že v moravské metropoli doposud takovéto spojenectví nebylo. Vedle toho označil Blažek místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska za génia, který umně angažoval Karla Schwarzenberga jako ikonu do čela strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Pavel Blažek

Článek

Pane místopředsedo ODS, 26. října váš stranický šéf a premiér Petr Nečas, první místopředsedkyně Němcová a místopředseda Vondra na výkonné radě ODS prohráli. Je to tak? Pro velké koalice s ČSSD hlasovalo 12 členů rady, 8 bylo proti a 12 se zdrželo hlasování.

Tam bylo 8 pro zákaz velkých koalic, 12 proti a 12 se zdrželo. Tak to bylo. Já bych neřekl, že prohráli. ODS zůstala ve stejném stavu, jak tomu bylo vždycky. To není dvojsmysl, to znamená, že o koalicích na obecních úrovních se rozhoduje v obcích, a v podstatě žádné centrální zásahy do toho nikdy nebyly. A u toho se pouze zůstalo. Nenazval bych to prohrou, ale prostě tento pokus nevyšel.

Trio Nečas, Vondra, Němcová mělo prý vytvářet na výkonnou radu velký tlak, aby přijala usnesení, že se budou uzavírat koalice pouze s TOP 09.

Já bych neřekl velký tlak. Ten návrh tam byl. A v podstatě to mohu říct jako vyjednávač v Brně, že v zásadě, když jsme liberální strana, tak musíme hájit svobodu rozhodování. To znamená, že ve všech těch místech jsou velmi hákliví na to, když jim někdo z centrální úrovně vykládá, co mají dělat v tom či onom městě nebo obci. V podstatě jsem rád, že v Brně se nám podařilo tu svobodu rozhodování uhájit. A myslím si, že úplně stejně se na to dívají v Plzni, v Ostravě. A všude.

Žádný centrální plán toho, aby byly koalice s TOP 09, nebo ne, nebyl nikdy přijat. Každý to spíš vnímá v té situaci, v jaké je. To znamená, že někde se spíše znají s lidmi z ČSSD, jinde z TOP 09.

A onde s lidmi z KSČM. Po Tachově i v Aši. Máte na starosti vnitřní chod strany, jak budete vysvětlovat kolegům z vedení ODS tyto koalice?

Tam, kde je koalice s komunisty, tak nepochybně bude návrh – já si myslím, že úspěšný –, aby se odebrala těmto místním či oblastním sdružením licence. Máme platné usnesení kongresu, které spolupráci s KSČM zakazuje. Pokud ke koalicím dochází, tento postup je v rozporu s usnesením nejvyššího orgánu strany. S komunisty koaličně spolupracovat na komunální úrovni nesmíme.

Jak jednání výkonné rady vůbec probíhalo? Bylo vyostřené?

Atmosféra byla spíše ovlivněna tím, že volební výsledek ODS celkově nebyl příliš dobrý.

V Brně se už o velké koalici s ČSSD rozhodlo. Sám jste ji prosazoval. Ani trochu se ve vás nehýbe svědomí?

Slovo prosazoval je silné. Byl jsem realistou. V posledním roce, kdy byly vyhrocené sněmovní volby, jsme dospěli k tomu, že se atmosféra ve společnosti neudržitelně vyhrotila. Neudržitelně vyostřila. A já si myslím, že úkolem politiků je tu situaci zklidnit.

To znamená, že pokračování neustálé války s ČSSD nemá žádný smysl. A tam, kde tyto koalice vznikají, z nějakých místních přirozených důvodů, nechť vznikají. Nemá smysl se tvářit, že je to něco, co je protidemokratické, protiliberální a tak dále.

Já když jsem se dostal do funkce místopředsedy, tak jsem v uvozovkách varoval, z jakých principů vycházím. A ten liberalismus moderní – ohrožení svobody rovná se kmenová válka, politologicky řečeno tzv. tribalismus – ten zplodil třídní boj, nacismus a podobně. Viz Popper, Hayek, Arendtová. A já nejsem kmenový náčelník, který pro svoji vůdčí existenci potřebuje neustálou výrobu vnějšího či vnitřního nepřítele.

Z Brna přece nemůže být neustále bojiště, kde se navzájem vyvraždí jednotlivé kmeny. To musí skončit volbami a po volbách je potřeba se dohodnout tak, aby se v tom městě, ať už je to Brno, nebo jakékoli jiné, něco udělalo. A ti voliči za čtyři roky ohodnotí, jestli se něco udělalo, nebo ne.

V Praze je politika vnímána takto: Lidé sice volili, někomu dali moc, ale strany a „kmotři“ si to stejně udělají a rozdělí podle svého.

Zase odpovím za Brno. Tady vlastně vzniká mimo jiné dohoda dvou místopředsedů ČSSD a ODS. To znamená, že nic transparentnějšího nemůže být. A předpokládám, že všichni pochopí, že o tom rozhoduji i já i Roman Onderka, zejména. O této záležitosti. To znamená, tady nic takového nehrozí. Tady nikdo schovaný není. Naopak.

To je rozdíl mezi Prahou a Brnem?

Obrovský. Diametrálně jiný! Protože znovu říkám, opravdu je to tak, že jsme nikdy neměli velkou koalici v Brně. Nikdy. To znamená, že vzniká něco úplně nového a není prostě nějaké jednotné kritérium, které by říkalo, že velká koalice vždycky musí být špatná, zejména v té komunální politice. Protože pokud jde třeba o program, se kterým jsme do těch voleb šli, tam nebyla žádná ideologie, ani ze strany ČSSD, ani ze strany ODS. Tam byly názory na konkrétní řešení problémů v Brně, a ty jsou v podstatě téměř shodné. Jsou samozřejmě třecí plochy, ale tam se musíme domluvit a snad domluvíme.

A pokud jde o situaci v Praze, tak k tomu řeknu jedinou věc, i tam nemám rád ten princip obcházení vítěze. Zvlášť když to vítězství je docela velké.

Topka vytýká ODS, že nyní zcela změnila svoji vyhraněnou rétoriku, když před volbami pro ni byla ČSSD ďábelský nepřítel číslo jedna.

To je zase jak kdo. Když se podíváte na to, co já osobně dlouhodobě říkám, tak já jsem se hned po volbách vyjadřoval k tomu, že s ČSSD, byť je opoziční strana ve Sněmovně, by se mělo komunikovat a neměla by být odklizována kamsi do kouta. Je naprosto obecná pravda, že ČSSD, ať je jaká chce, tak z mého liberálního vidění světa nikdy neohrožovala základní liberální hodnoty, na kterých tato společnost stojí od roku 1989.

V momentě, kdyby se nám v uvozovkách podařilo zlikvidovat ČSSD, může se objevit úplně jiný levicový subjekt a ten může být naprosto odlišný v chápání těchto liberálních hodnot. Přece když se podíváte na základní programové teze, které má dnes ČSSD a ODS, tak liberální hodnoty máme totožné. My se lišíme, pokud jde například o hospodaření se státním rozpočtem, jde-li o daňovou politiku. A to, co vidím já jako to nejpodstatnější na mnoho let dopředu, tak v ochraně svobody se v základních principech mnoho nelišíme.

Na jednu stranu je TOP 09 vaším koaličním partnerem, na druhou stranu politickým rivalem. Máte vymyšlenou strategii, jak získat zpět hlasy voličů, kteří k topce od ODS přešli?

Není zásadně vyhodnocené z hlediska dlouhodobého, proč tolik lidí volilo ve sněmovních volbách TOP 09. Ono to může být buď kvůli panu Schwarzenbergovi, anebo to může být proto, že ODS se zdála býti málo pravicovou, což – mezi námi – byla občas pravda.

Spousta věcí z pravicové politiky, viz regulované nájemné například, se dlouho pravicově neřešilo. Tím neříkám, že to bylo špatné, ale je to tak. A teprve delší čas ukáže, jestli ti voliči zůstanou, nebo nezůstanou u TOP 09.

Ale ten souboj je velmi těžké vyhodnocovat, protože upřímně řečeno, byť se bavím s lidmi, tak ODS už ty pravicové voliče prostě unavovala. Trvala dlouho. Takže vznikl nový subjekt, to je vždycky populární, takže dostane hlasy. Měli absolutně vynikající ikonu, v tomhle je Kalousek génius.

Ministr Schwarzenberg je ikona?

To byla jedna z věcí, která byla strašně důležitou u toho vnějšího vnímání. Neříkám, že – to jsem nemyslel ve zlém – že jej považuji za ikonu. To je mimořádně interesantní a inteligentní člověk. Schwarzenberg. Byl to prostě vynikající symbol strany. Tečka.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám