Hlavní obsah

Sobotka neuspěl s pokusem zarazit ČSSD koalici s ODS v Praze

Právo, Jiří Ovčáček

Úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka se v pátek na jednání stranického předsednictva v Lidovém domě pokusil prosadit usnesení, ve kterém by vedení oranžových nedoporučilo koalici s ODS v hlavním městě. Neuspěl ale pro většinový odpor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka na tiskové konferenci po jednání uvedl, že debatě o situaci ve vyjednávání o koalici v Praze věnovali větší část odpoledne a večera v Lidovém domě. Potvrdil, že návrh jeho návrh usnesení, aby ČSSD v Praze neuzavírala koalici se koalici se zkompromitovanými strukturami ODS, neprošel. Podle Sobotky se většina členů předsednictva zdržela hlasování.

„V debatě byl většinový odpor něco takového přijímat,“ informoval pak v průběhu jednání Právo jeden z účastníků. Dlouhodobým odpůrcem velké koalice s ODS v hlavním městě je volební lídr soc. dem. Jiří Dienstbier mladší.

Pro Sobotkův návrh hlasovali jen středočeský hejtman David Rath, šéf senátorů Petr Vícha, předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš a samotný Sobotka.

ČSSD má regule pro přímou volbu předsedy

Předsednictvo soc. dem. v pátek naopak většinou hlasů schválilo volební řád přímé volby předsedy ČSSD. „Schválili jsme volební řád pro přímou volbu předsedy ČSSD,“ sdělil Sobotka. Řád předpokládá dvoukolovou volbu.

Hlasování by se mělo konat v jednotlivých okresech, v každém mají být dvě až tři volební místnosti. Dohled bude na volebních komisích, hlasy by se měly sčítat centrálně v Lidovém domě.

Definitivní slovo ale bude mít ústřední výkonný výbor, který bude mezi přímou volbou a volbou na sjezdu ČSSD v březnu příštího roku rozhodovat na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru. Podle Sobotky se přímá volba, pokud bude schválena, uskuteční v lednu nebo v únoru.

Interpretace výsledku jednání pátečního předsednictva vyvolala krátce po jeho skončení spory. Sobotka na tiskové konferenci uvedl, že "meritorně nerozhodli" o tom, zda má být volba přímá nebo sjezdem, a nehovořil o žádném doporučení pro ÚVV. Člen vedení strany ale Právu řekl, že doporučení schválit přímou volbu bylo velkou  většinou přijato. "Byl schválen návrh usnesení doporučujícího přímou volbu, se třemi termíny a náklady dva až tři milióny korun," sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám