Hlavní obsah

Sobotka představil plán "velké dekády ČSSD"

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stejně jako jeho rival v klání o post předsedy oranžových, jihomoravský hejtman Michal Hašek, nabídl v pátek vizi, kam by se měla největší opoziční strana ubírat. Sobotka sepsal recept, jak dosáhnout toho, že by po volbách v roce 2014 ČSSD vládla a zároveň udržela převahu v Senátu i krajích, a v zemi by se tak začalo hovořit o velké dekádě sociální demokracie.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Lídr soc. dem. v textu apeluje na to, aby strana nalezla cestu k reformám. „Pokud máme získat větší podporu aktivní části společnosti, musíme najít cestu k užitečným, sociálně únosným a promyšleným reformám,“ napsal.

ČSSD by se podle Sobotky měla jednoznačně přihlásit  k vyrovnaným veřejným rozpočtům. „Abychom mohli zastavit zadlužování bez necitlivých a chybných škrtů, bude nutno postupně zvýšit složenou daňovou kvótu v průměru o 4 procentní body,“ uvedl. Sobotka také považuje za důležité, aby se soc. dem. zbavila dluhů.

Odmítá paroubkovský styl kampaně 

„Chceme-li přesvědčit občany o své kompetenci v oblasti hospodaření státu, musíme se nejprve zbavit dluhů z května 2010 a vyrovnat provozní hospodaření samotné ČSSD. Naše volební kampaně už nikdy nesmí být nepřiměřené reálným ekonomickým možnostem. Místo kobercových náletů billboardů bude nutno klást větší důraz na obsah našeho poselství, efektivitu komunikace se sympatizanty a členy,“ sdělil.

Stranický lídr se domnívá, že ČSSD se musí soustředit jak na klasické levicové voliče, tak na levicové liberály a střed. „ČSSD potřebuje jak radikální rétoriku tam, kde je naší povinností tvrdě kritizovat vládní selhání, tak uměřený a kvalifikovaný přístup pokaždé, když představujeme realistickou alternativu vládní politiky,“ míní Sobotka.

Jedním z důvodů, proč nás lidé v minulosti přestali volit, byl nekonečný boj mezi opozicí a vládou, z něhož se vytratil obsah.

Zároveň se vyslovil pro to, aby ČSSD zezelenala a stala se mluvčím tohoto proudu v politice.

Vůči vládě musí podle Sobotky postupovat ČSSD jako důsledná programová opozice. „Naše kritika musí být razantní, ale přitom věcná a slušná. Osobní útoky na naše protivníky často jen odvádí pozornost od podstaty věci. Jedním z důvodů, proč nás lidé v minulosti přestali volit, byl nepřehledný a nekonečný boj mezi opozicí a vládou, z něhož se vytratil obsah a zůstala jen křiklavá forma, připomínající tu kabaret, tu permanentní studenou občanskou válku,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám