Hlavní obsah

Koaliční poslanci odmítli návrh ČSSD na sjednocení Prahy do jednoho obvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek zamítla hlasy koalice už v prvním čtení předlohu ČSSD, podle které by Praha byla ve volbách do městského zastupitelstva jedním volebním obvodem. Nyní Pražané volili v sedmi obvodech, o čemž rozhodli pražští zastupitelé z ODS. Podle opozice to bylo volební inženýrství, které uškodilo malým stranám. Proti předloze hlasovali i poslanci Věcí veřejných, ačkoli se strana připojila k soudní stížnosti na volby SNK ED a Strany zelených.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Nahoře zleva Zdeněk Škromach, Richard Dolejš, David Rath, dole Bohuslav Sobotka, Milan Urban, Martin Pecina

Článek

Poslanci VV vysvětlovali svůj postoj tím, že vládní koalice připraví podle smlouvy i vládního prohlášení do konce příštího roku nový volební kodex. Podle předsedy VV a ministra vnitra Radka Johna (VV) už je 60stránkový dokument ve vnitřním připomínkovém řízení. "Do pražského zastupitelstva budou lidé volit jako do krajského zastupitelstva v jednom obvodu," uvedl John.

VV kritizovala za jejich postoj opozice. "Neustále odkládáte, co jste slibovali před volbami, podvádíte voliče víc a víc," uvedla Marta Semelová (KSČM).

Ačkoli koalice hlasovala pro zamítnutí, myšlenku jednoho obvodu podpořil Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). Podle něho ale byla předloha podána pozdě a nyní bude lepší počkat na nový kodex. Návrh na zamítnutí podala Jana Černochová (ODS), podle níž jde o dílčí účelovou změnu. S novelou nesouhlasila ani vláda.

ČSSD podala předlohu ještě před volbami do zastupitelstev. Poslanci ji ale projednali až nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám