Hlavní obsah

Na dálnice ještě pět let s nálepkami, elektronické viněty se odkládají

• Aktualizováno

Řidiči se zavedení elektronických dálničních vinět v nejbližší době nedočkají. Poslanci v pátek podpořili pětiletý odklad, který navrhli senátoři. Dá se proto předpokládat, že horní komora nebude definitivnímu schválení návrhu bránit.

Článek

Odpůrci vinět argumentují hlavně tím, že systém je předražený. S tím nesouhlasí společnost Kapsch, která by měla být podle právního rozboru ministerstva dopravy jediným dodavatelem vinět. Podle řady senátorů je však navrhovaný systém neúměrně nákladný. Stát by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun. Také někteří poslanci argumentovali tím, že zavedení vinět by připravilo stát o peníze, údajně až o 12 miliard korun.

Část poslanců se už letos na jaře jednou pokusila vyřadit viněty ze zákona. Tento návrh ale nenašel dostatečnou podporu.

Poslanec ODS Václav Baštýř při projednávání senátní novely Sněmovnou původně navrhoval, aby o datu zavedení elektronických dálničních vinět rozhodovala vláda. Před hlasováním ale po konzultacích s ministerstvem dopravy svůj návrh stáhl.

Zavedení vinět schválila Sněmovna loni v červnu přes nesouhlas svého hospodářského výboru. Proti byl také Senát, ale poslanci ho přehlasovali. Návrh Sněmovně předložili v srpnu 2008 tehdejší předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS), jeho stranický kolega a současný poslanec Pavel Suchánek a tehdejší místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám