Hlavní obsah

Odchodné pro zastupitele se obcím pořádně prodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová složení obecních zastupitelstev, vzešlých z nedávných komunálních voleb, nezmění jen jména v čele obcí, ale sáhnou i do radničních pokladen. Odcházející starostové totiž mají ze zákona nárok až na pětinásobek své dosavadní měsíční odměny.

Článek

Stejně tak placení a uvolnění radní. Všechno jde na konto obecních rozpočtů. Navíc jim ještě zastupitelstvo může něco přidat.

„Ze zákona o obcích na to nárok je, pokud se změní starosta, vyplácelo by se,“ uvedla Lenka Bartušková z finančního úseku Obecního úřadu ve Starém Sedlišti na Tachovsku. Podle slov zdejší starostky Stanislavy Fojtíčkové (KDU-ČSL), jejíž pozice pro znovuzvolení je v tuto chvíli víc než nejistá, by se jednalo v jejím případě o čtyřnásobek měsíčního platu, konkrétně o 120 000 korun.

Odstupné uvolněných starostů a místostarostů po ukončení činnosti i volebního období stanoví příslušné ustanovení Zákona o obcích podle délky funkčního období. „Za každý rok ve funkci dostanou volení funkcionáři měst a obcí jeden plat, což platí maximálně do výše pětinásobku,“ sdělil tajemník trutnovské radnice Zdeněk Nýdrle.

Starosta: Je to za všechno, co jsem pro obec udělal

Po 18 letech končí ve funkci starosty také Jaroslav Petržela (SNK) z Hladkých Životic na Novojičínsku. Kromě zákonem stanoveného pětinásobku mzdy dostane od obce, ve které žije asi 960 obyvatel, ještě dalších 70 tisíc korun. Ty mu jako mimořádnou odměnu schválili ještě před volbami zastupitelé.

„To se ani nenazývá odměna. Jsou to peníze za to, že jsem dělal nad rámec povinností starosty v souvislosti se stavbou dálnice a obchvatu. Jsou to peníze za těch šest sedm let lítých bojů se státem, kdy jsem vybojoval investice na území obce v řádech 180 miliónů,“ tvrdil.

Že by peníze, které dostane z obecního rozpočtu, vesnici chyběly, Petržela odmítl. „Starostové si věčně stěžují na to, že nemají peníze. To je lež, a kdo říká, že je to pravda, tak je to špatný starosta,“ nebere si Petržela servítky a dodal: „Rozhodně chybět nebudou. Navíc jsem se na to tak ani nedíval, je to něco za to všechno, co jsem pro obec udělal,“ prohlásil za pár dní už bývalý starosta Hladkých Životic.

Také v nedalekém Bítově se rozhodl současný starosta Pavel Nikel (KSČM) už letos nekandidovat. Jako odchodné dostane pětinásobek měsíčního platu. „U mě to tak dělá pětkrát třiatřicet tisíc,“ prozradil Nikel. Přiznal, že vyplacení odměny sice bude zásah do obecní kasy, ale nejedná se o žádný zlatý padák, jak prý si lidé myslí.

„Je to spíše příspěvek na opětovné se zařazení do výrobního procesu,“ vysvětlil bítovský starosta. Co by obec se zhruba 400 obyvateli za odchodné mohla vybudovat, nedokázal nejprve říct. Pak ale Nikel našel příklad. „Protože nemáme školu, tak ročně zaplatíme za dojíždějící žáky okolním obcím přes 120 tisíc.“

Odchodné závisí na počtu obyvatel

Ve větších městech však může jít o podstatně víc, měsíční plat starosty se totiž vypočítává podle počtu obyvatel. To je třeba příklad Třebíče, kde dosluhující starosta Ivo Uher pobíral 61 670 korun měsíčního platu.

„Jeho odchodné tak bude dle vzorce 1 3, tj. čtyři měsíční platy, což je 246 680 korun,“ popsal Právu tajemník třebíčské radnice Milan Hamerník.

Protože se ale zde vedení radnice mění radikálně, musí rozpočet počítat i s odchodným třem místostarostům. Ti sice mají plat nižší než starosta, ale zato na rozdíl od něj sloužili dvě volební období, takže mají nárok na odchodné v maximální výši šesti platů. Sečteno a spočítáno to bude zhruba milión.

Ve statutárních městech je to ještě více. Třeba v Pardubicích přijdou odcházející město na 1,1 miliónu korun. Své funkce opouštějí primátor Jaroslav Deml (ODS) a jeho náměstci Alexandr Krejčíř (ODS) a Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice).

Najednou, nebo na splátky

Nikdo z placených a odcházejících funkcionářů obce však neví, kdy odchodné dostane. Zákon to totiž neurčuje, naopak umožňuje značně volný výklad. „Odměna při skončení funkčního období může být vyplacena v měsíčních splátkách nebo jednorázově,“ konstatuje paragraf.

Odcházející starosta městské části Brno-Bystrc Svatopluk Beneš (ODS) ve funkci strávil 16 let se čtyřletou přestávkou, začal hned po listopadu 1989. „Maximálně mohu dostat částku ve výši svých pěti platů. Nikde se ale nepraví, kdy, či za jak dlouho má být odchodné vyplaceno. Takže v malé obci ve finanční krizi se klidně může stát, že bývalému starostovi budou odměnu vyplácet po menších částkách,“ potvrdil.

Protože peníze jdou z městské nebo obecní kasy, způsob platby většinou určuje rada podle aktuální kondice rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám