Hlavní obsah

Jihomoravská ODS se svazkem s ČSSD dostala na pokraj krize

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Volby skončily, bitva však pokračuje. I když se už dvě nejsilnější politické strany v Brně definitivně dohodly o vytvoření velké koalice a také si rozdělily jednotlivé kompetence ve vedení města, vášně kupodivu nevyprchaly. V názorových různicích však již nejde o střety mezi ČSSD a ODS, boje přesídlily do vlastních řad ODS. Jihomoravská pravicová strana je zřejmě na počátku značné vnitřní krize.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské ODS, tvrdě kritizuje brněnské kolegy za vznik velké koalice s ČSSD.

Článek

Krátce poté, co městská organizace ODS v Brně ve čtvrtek oznámila složení svých zástupců ve vedení statutárního města, označil vznik koalice a kroky svých stranických kolegů šéf krajské organizace ODS Jiří Kadrnka za „nejčernější dny“ v dějinách ODS v Brně.

„Brněnská ODS ve volbách slibovala lepší Brno a lepšího primátora. To byla klíčová hesla naší kampaně. Přesto jedenáct členů oblastní rady a deset členů zastupitelského klubu hlasovalo nakonec o tom, že nechtějí lepšího primátora, že chtějí ve vedení města socialistu. Tomu nelze rozumět. Ukazuje se, že v brněnské ODS dosud k žádné zásadní změně stylu nedošlo a brněnská ODS dělá kroky typické za vlády bratří Venclíků, které izolují jižní Moravu v celostátním měřítku. Mrzí mě, že jsem to nedokázal včas rozpoznat,“ nebral si servítky předseda jihomoravské ODS Kadrnka.

Jak dodal, má denně stovky rozhořčených ohlasů spolustraníků, kterým se počínání zástupců brněnské ODS nelíbí. „Je to neobhajitelný krok, se kterým nesouhlasím. Jde o totální selhání brněnských politických elit. Vždyť zde existoval reálně politický projekt trojkoalice v čele s primátorem ODS,“ uvedl na adresu svých kolegů v nově vznikající koalici.

Kadrnka považuje podle svých vlastních slov za nezbytné, aby si oblastní rada ODS Brno-město nechala potvrdit svůj mandát u členské základny.

„Jsem totiž hluboce přesvědčen, že jejich rozhodnutí a konání, které vedlo ke vzniku velké koalice, vůbec nereflektuje názor členů,“ zaútočil tvrdě do vlastních řad s tím, že jej zvláště velmi zklamal svým současným postojem Pavel Blažek, který v čele oblastní rady ODS Brno-město stojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám