Hlavní obsah

Kalousek: Snížit daň z nafty o 2,50 Kč je nepřijatelné riziko

Stát by musel snížit spotřební daň z nafty o 2,50 Kč na litr, aby zlevnila natolik, že by ji dopravci kupovali v tuzemsku místo v zahraničí. To by ale znamenalo pro státní pokladnu propad příjmů o 17 miliard korun. Pro ministra financí Miroslava Kalouska proto představuje takovéto snížení daně příliš velké riziko, které není ochoten podstoupit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek poslance během čtvrtečních interpelací ve Sněmovně ujistil, že ministerstvo se delší dobu zabývalo tím, zda by snížení daně přineslo její vyšší výběr do státního rozpočtu. Pokud by bylo nutné ji snížit pouze o korunu, pak by prý byl ochoten toto riziko podstoupit.

Za současné situace by však takové snížení podle Kalouska znamenalo pouze čistou ztrátu. Má také důvod se domnívat, že okolní země začnou svoje sazby spotřební daně zvyšovat a cenový rozdíl mezi Českem a zahraničím se sníží.

Společenství čerpacích stanic již v polovině října vyzvalo vládu, aby snížila spotřební z nafty o dvě koruny až 2,50 Kč na litr. Tím by se zvýšil státu výběr spotřební daně, protože levnější nafta by přesvědčila dopravce, aby tankovali v tuzemsku.

V loňském roce vláda rozhodla o zvýšení spotřební daně za litr motorové nafty v tuzemsku o korunu na 10,95 Kč. U nejprodávanějšího benzinu Natural 95 spotřební daň vzrostla o 1,89 koruny na 12,84 Kč za litr. To pak přimělo motoristy, aby víc tankovali v zahraničí. Stát pak přichází o spotřební daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám