Hlavní obsah

Martin nechá bílého koně doma, od neděle se ochladí a bude pršet

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývalé teplé počasí posledních dní, které pocitově narušují pouze silnější poryvy větru, bude s koncem pracovního týdne kulminovat. V noci na neděli přejde přes naše území výrazná studená fronta a teploty půjdou dolů. Milovníci zimy se podle všeho nedočkají ani Martina na bílém koni, který by se měl dle pranostiky objevit příští středu. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress by mohlo sněžit pouze na horách.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teplé počasí, kdy se rtuť teploměru šplhá i přes 17 stupňů Celsia, si mohli užít lidé například v Pardubicích (17,4 stupně) či Doksanech (17,36 stupně). Čtvrteční ráno v Žatci pak dokonce přepsalo historický rekord, neboť naměřená nejnižší teplota 12,5 stupně Celsia byla pro tento den nejvyšší od roku 1951.

Také páteční ranní a odpolední teploty budou velmi vysoké a budou se pohybovat v intervalu 14 až 18 stupňů, přičemž Honsová upozornila, že proto není vyloučeno ani překonání klementinského rekordu. Ten má pro 5. listopadový den hodnotu 16,9 stupně a datuje se od roku 1948.

V sobotu se již bude postupně ochlazovat a objeví se i srážky. Odpolední teploty nicméně ještě budou atakovat hranici 15 stupňů.

Nedělní počasí bude ovlivněno přechodem studené fronty a souvisejícím razantním poklesem teplot a četnými srážkami. Také příští týden bude převážně deštivý, přičemž odpolední maxima nepřekročí 13 stupňů.

Martin na bílém koni se u nás podle Honsové vyskytl za posledních deset let pouze dvakrát, a ani letos se jej v nížinách patrně nedočkáme. Pro příznivce zimních radovánek však Honsová dodala, že numerické modely naznačují přechodné sněžení alespoň na horách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám