Hlavní obsah

Ministr kultury není nakloněn svatebním obřadům v Národním divadle

– Praha
Právo, Radmila Hrdinová

Pražské Národní divadlo (ND) zavádí novou službu veřejnosti, a to svatební obřady konané v jeho prostorách. Tuto myšlenku však neschvaluje ministr kultury Jiří Besser. Podle vedení divadla se zájemci budou moci nechat sezdat v saloncích ND a během léta i na jevišti Stavovského divadla. Podobnou službu v Evropě nabízí jen londýnské Národní divadlo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

„V květnu tohoto roku požádala sólistka baletu Adéla Pollertová, zda by se mohla vdávat u trig na střeše Národního divadla. My jsme jí to umožnili a byl to moc krásný obřad. Z toho se zrodila myšlenka nabídnout exkluzivní prostory divadla k těmto účelům,“ objasnil Právu ředitel ND Ondřej Černý novou službu s tím, že nikdo nepředpokládá, že by se z Národního divadla stala obřadní síň, spíš očekávají, že to bude jistá exkluzivita.

Podle ČTK by za obřad v saloncích divadla svatebčané zaplatili 30 až 40 tisíc korun, na jevišti Stavovského divadla pak 90 tisíc korun.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) pro Radiožurnál ve středu uvedl, že záměr ND neschvaluje. Podle něj se Národní divadlo pro účely svatebních obřadů nehodí: „Oddával jsem šestnáct let v krásném sále berounské radnice. Určitě je Národní divadlo krásné, byl by to velký zážitek. Ale nemyslím si, že zrovna Národní divadlo – symbol české státnosti, české kultury – by mělo být obřadištěm pro jakékoli konání svatebních obřadů. Zvlášť v době, kdy se nás více než 50 procent rozvádí.“

„Myslím, že to je docela hezká nabídka občanům této země. Koneckonců jim zlatá kaplička tak trochu patří, tak proč by se v jejích prostorách nemohli oženit nebo vdát,“ soudí naproti tomu ředitel Ondřej Černý.

Zda tuto službu zavádí ND kvůli napjatému rozpočtu, ředitel nekomentoval. Podle neoficiálních zpráv chybí Národnímu divadlu kvůli 15procentnímu snížení dotací asi 80 miliónů korun. Konkrétní čísla ale vedení divadla nechce uvádět. Alespoň ne do doby, kdy bude ředitel divadla o rozpočtu na příští rok jednat s ministrem Jiřím Besserem a to bude v druhé polovině listopadu.

Anketa

Měly by se v Národním divadle konat svatební obřady?
Ano
15,9 %
Ne
84,1 %
Celkem hlasovalo 7891 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám