Hlavní obsah

Nespokojenost pacientů s pojišťovnami budou řešit rozhodčí soudy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví chce během několika týdnů spustit v Česku novinku – takzvané rozhodčí soudy. „Bude to další možnost, jak řešit náhradové spory pacientů se zdravotními pojišťovnami nebo se zdravotnickými zařízeními,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu a právo Martin Plíšek (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo se na rozhodčích soudech dohodlo s Hospodářskou komorou a s Českým zdravotnickým fórem.

A čeho se spory budou týkat? „Například když nemocnice naúčtuje pacientovi větší poplatky, než by měla, a pacient s tím nebude spokojen. Nebo když zdravotní pojišťovna nevrátí peníze pacientovi za překročení limitu zdravotních poplatků a doplatků za léky, anebo když mu vrátí méně peněz, než je pacient přesvědčen, že by mu vrátit měla,“ vysvětlil Plíšek.

Jak dodal, týkat se mohou i situace, kdy zdravotnické zařízení bude požadovat na pacientovi například úhradu nějakého zdravotního výkonu, a pacient je přesvědčen, že tento výkon by plně měla hradit zdravotní pojišťovna.

Už je 18 rozhodců

Zainteresované organizace už vybraly 18 rozhodců pro zdravotnictví. Místa, kam budou pacienti moci podávat své žádosti, budou zveřejněna stejně jako jména rozhodců. Mělo by se tak stát ještě do konce listopadu a od prosince by rozhodčí soudy již mohly fungovat.

„Pacient zaplatí poplatek 800 korun a tři procenta z částky, o kterou se soudí. Rozhodčí soud by měl vynést rozhodnutí do tří měsíců, a pokud pacient nebude spokojen, nález přezkoumá rozhodčí senát. Pokud ten rozhodne a rozsudek bude pravomocný, už ho soudně nelze přezkoumat. Je tedy na pacientovi, jakou cestu si zvolí. Zda cestu rozhodčího soudu, anebo soudu klasického, kde ale může zaplatit peněz víc a na rozhodnutí čekat i léta,“ zdůraznil Plíšek.

Účast dobrovolná

Informoval, že pro obě strany sporu je účast na rozhodčím soudu dobrovolná. Původně sice měl být rozhodčí soud povinný pro pojišťovny a zdravotnická zařízení, ale to by znamenalo změnu zákona. Ministerstvo chce raději nejdříve rozhodčí soudy na základě oboustranné dobrovolnosti ověřit a teprve pak rozhodnout.

Dobrovolnost ale také znamená, že když pacient dá svůj spor k rozhodčímu soudu, druhá strana na něj přistoupit nemusí. V takovém případě má pacient, stejně jako dosud, možnost obrátit se na zdravotní pojišťovnu, poskytovatele péče, lékařskou komoru, ministerstvo zdravotnictví anebo na soud. Plíšek ještě zdůraznil, že rozhodčí soudy nebudou řešit etické spory mezi pacienty a zdravotnickým personálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám