Hlavní obsah

Vláda jednomyslně odsouhlasila uznání třetího odboje

Vláda premiéra Petra Nečase na svém středečním jednání podpořila senátní návrh na uznání třetího odboje. Tento závazek, který kabinet odsouhlasil jednomyslně, mají vládní strany zakotveny i v koaliční smlouvě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas hovoří s vicepremiérem a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem (vlevo)

Článek

Účastníci třetího odboje by postavení válečných veteránů mohli získat stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války, ač nebyli vojáky.

Senát předlohu schválil navzdory kritice levicových zákonodárců, podle nichž jde o další pokus o politický výklad dějin. Nyní předloha poputuje do Sněmovny, kde má koalice převahu 118 hlasů.

Jednalo se i o hračkách a hasičích

Odstranit nebezpečné a nekvalitní hračky z trhu má pomoci novela zákona o technických požadavcích na výrobky, kterou vláda také posvětila. Novelu vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, podle kterého tato legislativní norma výrazně sníží riziko poškození zdraví dětí.

Vláda naopak odmítla návrh Pardubického kraje, aby hasiči dostávali čtyři procenta z částky vybrané od motoristů na povinném ručení. Nečas uvedl, že podle názoru ministrů je tato "bohulibě se tvářící myšlenka" jen faktickou skrytou daní z objemu pojistného.

Kabinet dále rozhodl o snížení národních agrárních dotací na polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám