Hlavní obsah

Senát projedná škrty příští týden, ČSSD si bude stěžovat u ÚS

Právo, jov
Praha
Aktualizováno

Soc. dem. podá ústavní stížnost na novelu zákona o stavebním spoření a proceduru stavu legislativní nouze. Chce ale počkat, až norma posvěcená Sněmovnou v nouzovém situaci vstoupí definitivně v platnost. Ve stížnosti se odrazí i to, pokud bude o předlohách hlasovat Senát ještě ve starém složení. Právě to se přitom chystá, horní komora bude o návrhu jednat ve starém složení na mimořádné schůzi v pátek 12. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Formálně to bude jedna stížnost, počkáme s ní na konec legislativního procesu,“ prozradil na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ve stížnosti k Ústavnímu soudu (ÚS) chce soc. dem. napadnout novelu zákona o stavebním spoření. Podle Sobotky je v rozporu s Ústavou zásah do platných smluv a zpětné zdanění státní podpory za letošní rok. „Soc. dem. bude požadovat, aby ÚS tyto dvě části zákona o stavebním spoření zrušil,“ uvedl Sobotka.

Legislativní nouze je ČSSD trnem v oku

Současně budou oranžoví požadovat, aby ÚS posoudil zákonnost či ústavnost legislativní nouze. Podle ČSSD k jejímu vyhlášení nebyly vážné důvody. „Budeme si stěžovat na proceduru stavu legislativní nouze,“ sdělil Sobotka.

Soc. dem. si chce v této souvislosti také stěžovat, že vládní koalice omezila právo opozice zasáhnout do legislativního procesu. Úplným vrcholem podle Sobotky bylo, když vládní většina zakázala obecnou rozpravu u sociálních škrtů z dílny změn ministra práce Jaromír Drábka (TOP 09). Lídr ČSSD uvedl, že kvůli tomu ve stížnosti napadnou způsob přijetí tohoto návrhu.

Ve stížnosti k ÚS se také odrazí, pokud schválí normy Senát ve starém složení. Právě to se chystá. Ze Sněmovny už do horní komory došly schválené zákony týkající se omezení stavebního spoření, porodného, rodičovského příspěvku či omezení podpory v nezaměstnanosti.

Senát zřejmě rozhodne příští pátek

„Premiér mě požádal dopisem o projednání zákonů ve zkrácené lhůtě, takže by se to mělo zrealizovat příští týden,“ řekl Právu dosluhující šéf horní komory Přemysl Sobotka (ODS).

Podle Sobotky by to nejspíš mělo být v pátek 12. listopadu, neboť se prý na něj obrátila řada senátorů ČSSD, kteří byli zvoleni v komunálních volbách a 10. a 11. listopadu mají ustavující schůze zastupitelstev. O termínu schůze Senátu definitivně rozhodne jeho organizační výbor, který se schází ve středu odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám