Hlavní obsah

ODS naštvaně odešla z jednání o pražské koalici s TOP 09

Právo, Novinky, dan, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úterní jednání o možné koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátě skončilo nakvašeným odchodem občanských demokratů. Vadilo jim ranní usnesení TOP 09, které konstatuje, že ODS je napojena na podnikatelské struktury. O dalším postupu rozhodnou občanští demokraté ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Šťastný

Článek

Podle šéfa pražské ODS Borise Šťastného jde o velmi zásadní a v polistopadové historii bezprecedentní obvinění. Dodal, že kdyby nebyl politik, bral by to jako osobní urážku.

Rozhněván ze schůzky odcházel ze schůzky i lídr pražské ODS Bohuslav Svoboda, který řekl, že není v politice zatím příliš dlouho, a tak si bude muset na některé věci ještě zvykat. Podle něj občanští demokraté z jednání odešli poté, co měly padnout další invektivy.

Na čtvrtek svolali zasedání rady, kde se domluví na dalším jednání.

TOP 09 o ODS: Chtějí udržet dosavadní kartel

Pražská TOP 09 v úterý apelovala na premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby se vložil do vyjednávání o podobě koalice v hlavním městě. Podle představitelů TOP 09 jedná pražská ODS ve prospěch podnikatelů napojených právě na ODS či ČSSD.

TOP 09 chce, aby se jednání v metropoli dále vedla za účasti předsedů a místopředsedů stran. Na tiskové konferenci to řekli představitelé strany.

Dosavadní jednání představitelům pražské ODS prý nasvědčuje tomu, že jim nejde o změnu stylu politiky, ale "o udržení dosavadního kartelu moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD".

Podle usnesení předsednictva TOP 09 byl Nečas hlavní tváří ODS při volbách v Praze, nemůže proto odmítat odpovědnost za slibovanou změnu, kterou strana avizovala.

"Předsednictvo TOP 09 proto zdvořile žádá předsedu ODS Petra Nečase, aby zasáhl. On byl hlavní tváří komunálních voleb v Praze, jemu velká část voličů uvěřila, že chování ODS se opravdu změní. Nemůže teď proto odmítat hlavní odpovědnost za tak zásadní politické rozhodnutí, jakým je složení koalice v Praze," stojí v usnesení.

Schwarzenberg: Praha i ČR jsou spojité nádoby

Zdeněk Tůma, který je kandidátem TOP 09 na pražského primátora, uvedl, že jednání s ODS se zatím příliš nepohnula.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poznamenal, že "Praha i Česká republika jsou spojité nádoby". Pokud se podle jeho názoru nepodaří očistit Prahu, ztíží to práci v koalici i v celé zemi.

Nečas nikoho úkolovat nechce

Nečas nebral Schwarzenbergovu výzvu příliš vážně s tím, že spíše než o závažný politický výstup se jedná o krok mediální. Šéf TOP 09 o tom s ním nemluvil a sám se o nových požadavcích dozvěděl až od novinářů.

„Nepovažujeme lídry pražské ODS za děti, které je třeba vodit za ruku. Jestli to jiné strany tak mají, tak já to respektuji. Ale že je já budu úkolovat, to nelze ode mě čekat. S panem předsedou si o tom rád obecně promluvím, a to i o jiných městech, kde chce TOP 09 vyjednat koalici s ČSSD,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně premiér.

Schwarzenbergovu výzvu pak označil za „výraz pohrdání místními politickými reprezentacemi“. Zdůraznil ovšem, že pražští občanští demokraté jeho názor na povolební vyjednávání znají. Doporučil jim údajně, že by do rady hlavního města měla jít s maximální možnou obměnou, dokonce i stoprocentní.

Ke Schwarzenbergovým slovům o udržení kartelu moci, z něhož mají mít prospěch podnikatelské struktury, Nečas řekl: „Pokud o tom mluví někteří představitelé TOP 09, tak se tomu jen usmívám.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám