Hlavní obsah

Nečas dostal strach, tvrdí Dobeš po premiérově kritice maturit

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) se po pondělním zveřejnění výsledků generální zkoušky státních maturit pozastavil nad tím, že testy nezvládla třetina studentů. Podle Nečase by byl podobný výsledek při jarním spuštění projektu "těžko akceptovatelný". Proti Nečasově kritice se ministr školství Josef Dobeš ostře ohradil, premiéra dokonce nepřímo označil za zbabělce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Premiér chce, aby Dobeš přijal nad projektem osobní garanci a předložil kabinetu rozbor nynějších výsledků i návrh řešení. [celá zpráva]

"Myslím si, že těžko můžeme akceptovat situaci, kdy by na jaře příštího roku najednou z roku na rok nebyla schopna odmaturovat jedna třetina středoškolských studentů," uvedl v pondělí Nečas.

„Bojoval jsem za státní maturity, jelikož jsem byl přesvědčený o nemoci českého školství a o nekvalitě, zejména na středních školách. Nehodlám však dostat strach, když vidím realitu, a couvnout od svého záměru. Mrzí mě, že premiér na základě čísel dostal strach a chce něco přehodnocovat. To není možné,“ řekl Právu Dobeš.

Dobeš: Čekal jsem spoluzodpovědnost

Ministr je přesvědčen o tom, že se vše ubírá správným směrem. „Čekal jsem však spoluodpovědnost premiéra, jelikož jsem součást jeho vládního týmu. Teď je to o odvaze. Budeme odvážní a dokážeme i navzdory číslům si trvat na svém, nebo nebudeme odvážní, schováme se a prokážeme opět medvědí službu českému školství. U oddálení státních maturit však nehodlám asistovat,“ řekl dále ministr.

Dobeš vládě chce do konce listopadu předložit zprávu a do konce března odstranit případné nedostatky. Podle ministra však zveřejněné výsledky jen potvrzují, že státní maturitu mohl získat kdekdo.

Podle Nečasových slov je potřeba zlepšit kvalitu středoškolského vzdělávání. Zároveň premiér připustil, "že se studenti na tuto maturitu neučili tolik jako na jarní zkoušky z dospělosti."

K výsledkům generální zkoušky se v pondělí vyjádřil i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám