Hlavní obsah

Na Lysé hoře fouká vichřice, v Pobeskydí vypadává elektřina

Právo, Aleš Honus

Vítr o síle vichřice, který v nárazech chvílemi dosahoval až síly orkánu, naměřili meteorologové v neděli na Lysé hoře v Beskydech. Právo o tom informoval meteorolog Zbyněk Návrat z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Následky vichřice v lese. Ilustrační foto

Článek

Na severu Moravy a ve Slezsku vítr způsobil lokální poruchy na nízkém napětí, větší škody ale vichřice nenapáchala. „Na Lysé hoře jsme naměřili vítr o rychlosti 20 až 25 metrů za vteřinu, což představuje sílu vichřice. V nárazech však vítr mohl dosahovat až 35 metrů za vteřinu, což už skutečně představuje sílu orkánu,“ řekl Návrat.

Podle dispečera Horské služby pro oblast Beskydy Libora Kluze vichřice foukala nejenom na Lysé hoře, ale i na dalších vrcholech, například na Javorovém. Žádné větší škody kromě lokálních polomů ale nejsou hlášeny.

„Návštěvnost hor odpovídá dnešnímu počasí, dá se říct, že nahoru vyrazili jen skalní turisté. V každém případě doporučujeme hlavně pevnou obuv, protože vrcholy jsou pokryty nesouvislou a zledovatělou vrstvou sněhu,“ řekl Právu Kluz.

Lokální výpadky proudu

Energetici v neděli zaznamenali několik desítek poruch dodávek energie, a to často v důsledku popadaných větví v okolí Třince a Frýdlantu nad Ostravicí, ale také na Karvinsku a na Opavsku. „Jsou to většinou jen lokální výpadky u jednotlivých odběratelů. Dá se říct, že jde o desítky výjezdů,“ řekla Právu v neděli odpoledne regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Moravskoslezští hasiči kvůli silnému větru podle mluvčího Petra Fastera zaznamenali jen mírně zvýšený počet výjezdů. „Je to zatím maximálně dvacet výjezdů, hlavně kvůli polámaným větvím nebo utrženým plechům,“ řekl.

Výstraha, kterou meteorologové vydali už na začátku víkendu, bude platit až do pondělního poledne a platí pro polohy nad 700 metrů nadmořské výšky na celé Moravě, ve Slezsku a také na Liberecku, Vysočině a ve východních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám