Hlavní obsah

U generálky maturit neuspěla třetina studentů

• Aktualizováno
Novinky, alt

Při generální zkoušce maturit neuspělo v testu 33 procent studentů. V České televizi to řekl ministr školství Josef Dobeš. Při zkoušce z matematiky neudělalo lehčí verzi dokonce 48 procent studentů.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia při středeční generální zkoušce státních maturit. Gymnázia uspěla při zkoušce velmi dobře.

Článek

Dobeš současně řekl, že stejný limit, jakým se měřila generálka, zůstane i na ostrou verzi.

"V žádném případě," odpověděl Dobeš na otázku, zda neuvažuje o změně laťky. Předpokládá ale, že konečný výsledek bude mnohem lepší. "Předpokládám, že to bude 15-20 procent těch, co neuspějí," řekl Dobeš.

Zdůvodňuje to tím, že studenti budou mít navíc poslední rok školy a také tzv. svatý týden k dobru a budou mít také vyšší motivaci. Dodal, že asi 600 odevzdaných testů nebylo vůbec vyplněno. Tito studenti zkoušku bojkotovali, ve finále si to ale zřejmě nedovolí.

Podle Dobeše se budou maturity měnit jen mírně, hlavně se polidští. [celá zpráva]

V českém jazyce neuspělo 22 procent studentů, angličtinu neudělalo 34 procent, matematiku 48 procent a němčinu 40 procent. Podrobné výsledky představí Dobeš v pondělí.

Ministr doplnil, že zvlášť ošemetné se ukázaly výsledky těch, kteří si zvolili kombinaci němčina a matematika. Podle očekávání dopadla mnohem lépe gymnázia než učiliště s maturitou. veřejné školy dopadly lépe než ty církevní a soukromé.

Hlavně začít

Pro ostrý začátek maturit se vyslovil místopředseda asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt. Podle něj není potřeba se obávat vysokých čísel neúspěšnosti, mnoho studentů si při ostré zkoušce nezvolí vyšší obtížnost a potvrdil Dobešova slova, že u ostré maturity budou mít studenti vyšší motivaci. "Neměli bychom přeceňovat první výsledek a nechat se zmást vysokými procenty,“ řekl Dytrt.

Řekl, že případné protesty studentů by neměly politiky polekat, aby začátek odkládali. Studentům se to podařilo už dvakrát, a přitom neměli žádné podstatné argumenty.

U generálky maturit si tři čtvrtiny studentů zvolily jednodušší verzi. podle mnohých není důvod volit verzi těžší, když ji vysoké školy u přijímacích zkoušek zatím neberou v úvahu.

Státní maturita bude mít dvě části. Povinná bude maturita z českého jazyka a cizího jazyka nebo matematiky. Další předměty si zvolí student sám podle svého zaměření. Jiné bude například na gymnáziích, na nichž žáci počítají s dalším vzděláváním, jiné na učilištích, kde by měli studenti zvládnout především praktické dovednosti.

Testy z němčiny (pdf)

Anketa

Myslíte si, že by se státní maturity měly zjednodušit, když třetina studentů u generálky neuspěla?
ano, jsou zřejmě obtížné
35,9 %
ne, v ostré verzi bude jistě úspěšnost vyšší
64,1 %
Celkem hlasovalo 39360 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám