Hlavní obsah

Meteorologové prodloužili varování před silným větrem do pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes hřebeny hor, zvláště na východě Čech a na Moravě, se v noci na dnešek přehnal silný vítr. V Jeseníkách foukal silou více než 110 kilometrů v hodině, v průběhu dne ale zeslábl. Hasiči v krajích zatím žádné vážnější problémy nezaznamenali. Český meteorologický ústav (ČHMÚ), který před větrem varoval už v pátek, v sobotu výstrahu prodloužil do pondělí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Orkán by na horách řádit snad neměl. Přesto je doporučována zvýšená obezřetnost. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák tvrdí, že ačkoliv bylo varování prodlouženo, tak žádné velké nebezpečí nehrozí, vichru o síle orkánu se lidé prý bát nemusí. "Orkán se může objevit, ale jen zcela ojediněle, pravděpodobnost je velice nízká," uvedl.

Vichr se objevuje především ve vyšších polohách nad 700 metrů nad mořem, v nižších polohách západních Čech se naopak očekává velmi slabý proměnlivý vítr.

Výstraha platí hlavně pro Jeseníky a Beskydy. Hasiči na Moravě a ve východních Čechách ale do rána ani během dne kvůli větru zatím nepodnikli žádné výjezdy. "Potíže zatím hlášeny nejsou," shodují se.

Odborníci přesto doporučují omezit horské túry, lidé by se měli zejména hřebenům hor úplně vyhnout.

Během pondělí bude vítr od západu slábnout. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí do pondělní dvanácté hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám