Hlavní obsah

Pražská zoo má nového orangutana

Novinky, jas
Praha

Návštěvníci pražské zoo se mohou těšit na nového orangutana. Dvanáctiletý sameček Padang, přezdívaný Pady, přijel do metropole z britského Chesteru. Zoo plánuje, že Pady vytvoří s novou partnerkou Mawar chovný pár. Současná dvojice orangutanů sumaterských - samec Kamu a samice Upita, totiž již nemají společně šanci na další rozmnožení. Informovala o tom mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Článek

"Transport Padanga začal v úterý odpoledne, do zoo dorazil přepravní kamion v noci ze středy na čtvrtek. Vykládání proběhlo ve čtvrtek ráno mezi sedmou a půl devátou,“ popsal dění kurátor savců Pavel Brandl.

„Pady spolupracoval, přešel z bedny do bedny jen s malým váháním. V novém prostředí pije bez problémů, během dne se i najedl ovoce,“ doplnil ošetřovatel.

Zanedlouho přicestuje k Padangovi samice Mawar, která přijede ze zoologické zahrady na ostrově Jersey, který leží mezi Francií a Británií v Lamanšském průlivu. Do pražské zoo se nastěhuje i se svou pětiletou dcerou.

Do Jersey se naopak přestěhuje samice Upita. Kama v Praze zůstane, přičemž bude mít v pavilonu vyhrazen vlastní prostor, aby se tak předešlo možným konfliktům s novým párem.

Orangutanům sumaterským hrozí vyhynutí

Orangutany sumaterské chová pražská zoo od roku 1961. Samec Kama byl prvním orangutanem, který se narodil v historii zoologických zahrad v tehdejším Československu.

Orangutani sumaterští patří ke kriticky ohroženému poddruhu lidoopů. Podle posledních odhadů žije na Sumatře méně než 5 000 jedinců. Důvodem je těžba dřeva, zakládání plantáží palmy olejné a výstavba silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám