Hlavní obsah

Paroubek v Praze 5 skončil

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek má příznivce, kteří by si přáli jeho návrat do čela oranžových. Nominaci na post předsedy získal v Dubí v Ústeckém kraji. Šéfem soc. dem. v tomto regionu je Paroubkův přítel Petr Benda.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Paroubek

Článek

Tento týden přitom Paroubek přišel o poslední předsednickou funkci. Skončil v dlouholeté pozici šéfa ČSSD v Praze 5.

Od Paroubkova pádu provizorně šéfuje soc. dem. Bohuslav Sobotka. Strana nyní stojí před rozhodnutím, zda si nového předsedu zvolí přímo, nebo až v březnu na sjezdu. První nominace už jsou na světě.

V Dubí u Teplic se členové ČSSD dohodli, že nejlepším řešením by byl Paroubkův návrat do čela strany. „Bylo to na nominační schůzi. Shodli se na tom členové. My jsme demokratická strana, takže respektuji členy,“ uvedl na dotaz Práva předseda místní organizace soc. dem. Ladislav Čurda.

Nominaci má i Rath

ČSSD v Košťanech nominovala na předsedu strany středočeského hejtmana Davida Ratha. Pokud jde o Paroubka, toho by tato buňka ráda viděla ve funkci místopředsedy.

Dubí i Košťany jsou součástí teplické okresní buňky ČSSD. Tu do minulé soboty vedl bývalý poslanec a Paroubkův kritik Vlastimil Aubrecht. Na okresní konferenci ale byl nahrazen Bendou. Podle novopečeného šéfa teplické soc. dem. jde v případě nominací do vedení strany pouze o přání členů na místní úrovni.

„My jsme měli v sobotu okresní konferenci a tam jsme žádné nominace na předsedu nebo místopředsedy nebo další nominace směrem ke sjezdu neřešili,“ řekl k tomu Benda.

Zároveň ale dodal, že teplická soc. dem. se debatě o nominacích do vedení ČSSD nebrání.

„Jsme připraveni k diskusi směrem ke krajské konferenci,“ sdělil Benda. Právě krajská konference definitivně posvěcuje nominace na post předsedy a místopředsedů ČSSD.

ČSSD v Praze 5 vede Šesták

Paroubek si i po odchodu z čela ČSSD po květnových volbách do Sněmovny držel funkci předsedy stranické organizace na Praze 5. V té skončil toto pondělí. Novým šéfem byl na obvodní konferenci zvolen Michal Šesták, který byl lídrem kandidátky pro komunální volby v této městské části. „Michal Šesták by zvolen předsedou obvodního výkonného výboru,“ informovala Právo exposlankyně a delegátka konference Gabriela Kalábková.

Nyní již bývalý šéf Paroubek se přitom nepokusil funkci obhájit. „Vůbec nekandidoval,“ uvedl Šesták. Podle informací Práva nasadili Paroubkovi příznivci „náhradního“ kandidáta, s tím ale neuspěli.

Pro Paroubka je v podstatě jedinou teoretickou šancí pro pokus o návrat do čela ČSSD přímá volba předsedy. V takovém případě by mohl uspořádat za pomoci svých věrných kampaň s cílem přesvědčit řadové členy, aby mu dali hlas. Pokud by ale došlo k volbě předsedy až na brněnském sjezdu v březnu příštího roku, Paroubkovy šance by byly takřka minimální.

Vlivný člen ústecké ČSSD ovšem Právu řekl, že prý v případě Paroubkovy nominace jde jen o Bendovu hru, jak se bývalému předsedovi vlichotit a zachovat si přízeň, protože je na něm mocensky závislý. „On ví, že je bez něj politicky mrtvý,“ řekl zdroj Práva.

Doplnil, že v rámci ústecké ČSSD probíhá poziční boj Bendových a Paroubkových příznivců za uchování vlivu v regionu. Součástí má být i hra s nominacemi. „Předseda soc. dem. v Dubí Čurda je Bendův člověk,“ uvedl zdroj. Pokud by nakonec přišel Benda s Paroubkovou nominací na krajskou konferenci, podle zdroje pohoří. „Jak s tím přijde na kraj, tak neuspěje,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám