Hlavní obsah

Senát posvětil posílení armádních misí, v Afghánistánu přibude 200 vojáků

Praha
Aktualizováno

Senát ve středu podle očekávání schválil plán zahraničních misí české armády pro roky 2011 a 2012. Český kontingent v Afghánistánu příští rok posílí na 720 lidí, rok nato půjde o kontingent 640 vojáků. Pro bylo 57 senátorů, proti pět.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci před výjezdem na patrolu

Článek

Vládní plán počítá s navýšením počtu českých vojáků v Afghánistánu o zhruba dvě stovky v příštím roce, v přespříštím má být jejich počet o 80 nižší. "Plán je především výrazem naší odpovědnosti vůči postavení České republiky ve světě a vůči její bezpečnosti," řekl při jednání ministr obrany Alexandr Vondra.

Návrh je podle něj snahou "zajistit maximálně koncepční a efektivní zapojení jednotek v zájmových oblastech" a také jde o "odpovědnost vůči těm, kdo jsou v první linii obrany České republiky, tedy českých vojáků".

Většina senátorů ČSSD plán podpořila

Pro návrh se vyslovili všichni přítomní senátoři ODS a TOP 09. K nim se připojilo také 11 sociálních demokratů. Dva senátoři ČSSD hlasovali proti. Kladně se k návrhu postavil například Jiří Dienstbier, který však podotkl, že mu schází diskuse o koncepci a strategii misí. Podle něho mají být jako součást zahraniční politiky věcí dohody napříč parlamentními stranami.

Naopak razantně proti návrhu se vyslovil další sociální demokrat Jaroslav Sykáček. "Naše armáda by měla být, i při zachování vojenské účasti v zahraničí, nápomocna především našim občanům. A to jako například v tomto roce, kdy pomáhala v mnoha městech při povodních," pronesl Sykáček.

Poslanci ČSSD mise zřejmě nepodpoří

ČSSD ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně navýšení vojenských misí zkritizovala, ačkoliv řada oranžových senátorů pro tento návrh hlasovala. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek to odůvodňoval tím, že ČSSD mise principiálně podporuje. V Senátu podle něj šlo o schválení celého balíku misí.

„Chápu, že senátoři nechtěli působit jako někdo, kdo mise nepodporuje,“ odůvodňoval rozdílný přístup zákonodárců ČSSD. Zároveň ale Zaorálek označil za nezvyklé, že Senát schválil posílení armádních misí jako první. Kritizoval přitom vysoký počet mrtvých civilistů během bojů v Afghánistánu. „My jsme netušili, že ta operace se bude v podstatě podobat té sovětské operaci,“ odůvodňoval oficiální negativní stanovisko ČSSD.

Podle úřadujícího předsedy strany Bohuslava Sobotky poslanci soc. dem. navýšení jednotek v Afghánistánu nepodpoří. Jde podle něj o stanovisko poslaneckého klubu, které však není závazné. Sobotka ale dodal, že nemá avízo o tom, že by některý poslanec ČSSD chtěl hlasovat navzdory odmítavému postoji klubu.

Z Kosova se vojáci stáhnou

Vláda schválila návrh na podobu armádních zahraničních misí do roku 2013 před třemi týdny. Příští rok má v Afghánistánu, kde je nyní přes 500 českých mužů a žen v uniformách, sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 až 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru. Součástí afghánské mise má být i dopravní letoun CASA, který tam však nebude celý příští rok, jak uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Vojáci se naopak postupně stáhnou z Kosova. Do konce roku tam zůstane asi 90 lidí, do příštího léta by jich tam mělo sloužit asi šest desítek, poté bude mít Česko už jen 15 lidí na velitelství sil KFOR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám