Hlavní obsah

ODS v Praze bude nadále jednat s ČSSD, i přes nabídku od TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS bude o koalici na pražské radnici nadále jednat i s ČSSD. Usnesli se na tom v úterý na společném zasedání členové regionální rady a klubu zastupitelů ODS. Novinářům to po jednání řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Štastný

Článek

ODS přitom v úterý dostala koaliční nabídku od vítězné TOP 09. Občanští demokraté do příštího pondělí vypracují odpověď pro TOP 09 i návrh spolupráce pro ČSSD, která skončila ve volbách třetí. O obou návrzích bude v pondělí opět jednat regionální rada ODS s klubem zastupitelů.

"ODS je tradiční a konzervativní stranou, která drží slovo. Proto budeme vyjednávat s oběma partnery," zdůvodnil rozhodnutí Šťastný. Proto, aby ODS jednala nadále s oběma možnými partnery, hlasovala podle něj většina přítomných členů.

O možném uzavření koalice občanských a sociálních demokratů v Praze se v posledních dnech hodně spekuluje. Proti takové dohodě se ale vyslovil volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší i někteří lidé z celorepublikového vedení ODS včetně předsedy Petra Nečase.

Další jednání až v pondělí

Zastupitelé a členové regionální rady v úterý na společném večerním jednání pověřili volebního lídra ODS v Praze Bohuslava Svobodu, aby navrhl zastupitele, kteří by mohli obsadit některá místa ve vedení pražské radnice.

Podle Šťastného se až do pondělí 1. listopadu neuskuteční žádná setkání vyjednávacích týmů. Programoví vyjednavači jsou podle něj ale v kontaktu neustále.

Vítězná TOP 09 v úterý dala ODS nabídku na spolupráci. Podle návrhu TOP 09 by obsazení v radě hlavního města bylo šest ku pěti ve prospěch TOP 09. Vítězná strana by získala místo primátora, ODS by dostala funkci prvního náměstka. Primátor by pak měl ještě další tři náměstky, jeden by zastupoval ODS a dva TOP 09. Jednání se sociálními demokraty TOP 09 pozastavila.

Anketa

Která varianta koalice by byla pro Prahu nejlepší?
TOP 09 a ODS
67 %
ODS a ČSSD
2,7 %
TOP 09 a ČSSD
30,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22769 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám