Hlavní obsah

Hra o velkou pražskou koalici: V ČSSD zuří bitva

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V ČSSD se rozpoutal boj o podobu budoucí koalice na pražské radnici. Nesouhlas vlivných soc. dem. vyvolala varianta, kdy by oranžoví uzavřeli v metropoli politické manželství s ODS. Na stranu odmítače velké koalice, volebního lídra Jiřího Dienstbiera mladšího, se přidal hejtman David Rath. Šéf strany Bohuslav Sobotka pak vyslal jasný vzkaz, když odmítl koalice se zkompromitovanými politiky modrých.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dientsbier ml.

Článek

Podle Ratha by velká koalice s občanskými demokraty v Praze byla zradou na voličích. „Spojit se s ODS na pražské radnici je v situaci, kdy je pražská ODS synonymem korupce, velmi nebezpečné a poškodí celou ČSSD. Kdo podpoří velkou koalici v Praze, ten dává přednost vlastnímu prospěchu a podpoří korupci. Taková koalice je zradou našich voličů,“ sdělil v úterý Rath Právu.

Sobotka se k variantě spolupráce ČSSD s ODS na komunální úrovni vyjádřil na svém facebooku. Soc. dem. by podle něj „neměla pomáhat přežívat v politice lidem, kteří se ve vedení obcí a měst zkompromitovali, např. z poražené ODS, která skončila na druhém, třetím či horším místě“.

Sobotkův a Rathův rival, hejtman Michal Hašek, se ale domnívá, že stranická centrála nemá do koalic na radnicích mluvit. „Komunální koalice jsou věcí rozhodnutí na místní, nikoliv centrální úrovni. Pro ČSSD musí být prvořadé v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, či Ústí nad Labem a kdekoliv jinde, v každé, tedy i tzv. velké koalici s ODS, prosazení programových priorit a konkrétních záměrů, pro které získali kandidáti ČSSD hlasy od občanů a zastupitelské mandáty,“ uvedl v úterý Hašek.

Poslanecký mandát pro Dientsbiera ml. za mlčení 

O koalicích mají podle něj také rozhodovat většinovým rozhodnutím zastupitelé. „Rozhodnutí o koalici nemůže být přáním či diktátem jednotlivce, ale demokratickým většinovým rozhodnutím celého klubu zvolených zastupitelů, kteří za to ponesou odpovědnost a po čtyřech letech budou skládat občanům účty v dalších komunálních volbách,“ míní Hašek.

V kuloárech se hovoří o plánu, jak chtějí někteří pražští soc. dem. přimět k mlčení názorově nepohodlného Dienstbiera. Výměnou za to, že přestane „zlobit“, by získal poslanecký mandát. Je totiž prvním náhradníkem. A tak pokud by se křesla ve Sněmovně vzdal šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský, zamířil by Dienstbier do poslaneckých lavic.

Dienstbier údajný obchod „mlčení za mandát poslance“ odmítá. „Žádný poslanecký mandát nemůže změnit můj názor na koalici v Praze,“ řekl. Hulinský kuloární plán označil za mediální záležitost. „Už jsem to v médiích také slyšel,“ uvedl na dotaz Práva.

Anketa

Která varianta koalice by byla pro Prahu nejlepší?
TOP 09 a ODS
67 %
ODS a ČSSD
2,7 %
TOP 09 a ČSSD
30,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22769 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám