Hlavní obsah

John by měl odejít z vnitra a řídit jiné ministerstvo, řekl Huml

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John utržil ránu z vlastních řad. Opřel se do něj totiž vlastní poslanec Stanislav Huml. Podle něj by John neměl být ministr vnitra, ztratil prý důvěru policistů a udělal příliš chyb. Huml doplnil, že by Johnovi spíš seděl jiný resort a že VV za několik měsíců zcela ztratily svůj kredit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

„Mám pocit, že Radek John udělal těch chyb tolik, že už je jich příliš – možná to bylo rétorikou, nezkušeností či tím, že se obklopil lidmi, kteří o resortu vědí málo,“ řekl bývalý šéf středočeské dopravní policie Huml Právu.

Poslanec nicméně ocenil Johnův přínos straně a podle něj by měl i nadále zůstat předsedou VV. „Uznávám, že VV dostal tam, kde jsou. Je velmi správný výrok, že díky němu máme odkud padat, tedy z výšin. Otázka je, zda chceme tady být chvilku a s dlouhým nosem odejít, nebo s tím něco udělat? A když tu chceme být minimálně čtyři roky a něco dokázat, tak si myslím, že by Radek John měl vzít jiné ministerstvo,“ nešetřil Huml Johna.

Kvůli Humlovi asi zasedne klub VV

Sám John si myslí, že Huml podlehl mediálnímu obrazu, který má ministr vnitra a jeho resort. Ten však prý neodpovídá skutečnosti. „Velmi vítám všechny kritické názory, ale za 100 dní jsme udělali obrovský kus práce. Čelili jsme povodním, teroristické hrozbě, uspořádali jsme volby, všechno bezchybně. Udělali jsme protikorupční strategii, která vstoupila v platnost a funguje v našem resortu, takže ho pozvu na ministerstvo na exkurzi,“ řekl Právu.

Zástupci VV byli Humlovými výroky zaskočeni. „To je zajímavé tvrzení, každý má právo na svůj názor. Pan Huml není členem VV a do vnitřních procesů nevidí. Jeho soud nesdílím a jako člen vedení strany s ním nesouhlasím,“ řekla Právu šéfka poslanců VV Kristýna Kočí. Podle ní se zřejmě k celé záležitosti bude chtít vyjádřit véčkařský klub.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) by si podle svých slov netroufal komentovat kompetenci ministra jen po třech měsících. „Mně teoreticky mohou ostatní vnímat podobně. Je velmi příkré shrnout neúspěšný výsledek voleb na to, že to je podíl Radka Johna a vnitra. To je velmi neobjektivní a zkreslující. Analýza musí jít do hloubky a od toho bude ideová konference,“ řekl Právu.

Podle ministra dopravy Víta Bárty se John používá médii jako hromosvod všeho, co se děje ve vládě. „Určitě si nejdříve zameteme před vlastním prahem a případné spory si povíme mezi sebou. Vzkazy přes média považuji za nejhloupější variantu ke komunikaci,“ podotkl.

John prý ztratil důvěru svých podřízených

Podle poslance Humla ztratil ministr vnitra důvěru svých podřízených. „Na resortu se vytvořilo prostředí, které je až na hranici války. Vážně se bojím toho, abychom se nebáli o vlastní bezpečnost, aby policistů neodešlo příliš a budeme stavět domobranu. Když čtete internetová fóra, tak je vidět, že Radku Johnovi policisté nevěří a nevidí v něm svého ministra. Prokoučoval svůj kredit,“ prohlásil Huml.

Huml uvedl, že policisté špatně snášejí plánované škrty, obzvlášť když mají hypotéku a počítají s určitým rozpočtem i s tím, že státní správa představuje jistotu zaměstnání. Poslanec si myslí, že plošné snížení platů nebylo správné rozhodnutí, podle něj se měly redukovat počty policistů a hasičů.

„Když lidi, kteří nasazují život, nesmějí podnikat, slouží soboty neděle, omezují svou přítomnost u rodin, aniž by jim někdo platil přesčasy a dostáváme je na hranici životního minima, je tady něco špatně. To je o komunikaci mezi resorty vnitra a financí a nakonec mezi ministrem a odbory,“ podotkl Huml.

„Kandidovat za VV bylo za trest“

Huml Právu dále řekl, že strana za dobu působení ve vládě přišla o svoji reputaci. „Do komunálních voleb kandidovat za VV bylo za trest. Známka strany byla velké minus, reputace se od června do listopadu neuvěřitelným způsobem změnila,“ přiznal poslanec.

„Na podzim jsem kvůli komunálním volbám absolvoval pár náměstí a byl jsem konfrontován s našimi voliči. Říkali mi, proboha, proč děláte něco jiného, než co jste slibovali před volbami? A to je třeba majáček na autě či že VV odstoupí z vlády, když do komunálních voleb nebude odvolána nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká,“ řekl Huml s narážkou na Johnovy výroky.

Podle poslance za to, jak veřejnost vnímá stranu, mohou do určité míry všichni poslanci a členové VV. Huml si myslí, že komunikační potíže vypluly na povrch, když vypověděl smlouvu o poslušnosti, kterou museli před volbami podepisovat kandidáti VV.

„Šlo o vnitrostranickou komunikaci a někdo z těch dobráků, kteří informaci dostaly, to novinářům pustil. A tady vznikl problém, jsou totiž intimní věci, které si chcete vyříkat uvnitř a ne přes sdělovací prostředky. A tím, že tuto kauzu vypraly na veřejnosti, nám také ublížilo,“ dodal.

Huml podotkl, že v den, kdy se schvalovala důvěra vládě, to přišlo jako studená sprcha. „A ustál jsem to jen proto, že mluvím celou dobu pravdu. A od té doby asi budu pravdu mluvit po zbytek života,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám