Hlavní obsah

Senátní zahraniční výbor schválil mise v Afghánistánu

– Praha
Právo, rsk

Senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost jasnou většinou schválil v úterý vyslání českých vojáků do Afghánistánu. Právu to řekl předseda výboru Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj i přes téměř jednohlasnou podporu, a to i od senátorů za soc. dem., do budoucna nelze zahraniční a bezpečnostní politiku formulovat narychlo a bez obšírné diskuse.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací místnost Senátu

Článek

Proti vládnímu návrhu hlasoval jediný člověk, senátor za ČSSD Jaroslav Sykáček, Dienstbier se hlasování zdržel.

„Pro vládní návrh jsem nehlasoval nikoli proto, že bych byl proti českému podílu na misi v Afghánistánu, ale proto že se tak stalo na poslední chvíli. Jsem pro schválení, ale je třeba říci dost, takto nelze postupovat, je třeba předkládat návrhy včas,“ řekl Právu Dienstbier.

Podle senátora totiž vůbec neproběhla strategická diskuse o zahraniční a bezpečnostní politice země a návrhy by se neměly schvalovat bez toho, aniž by byla dohoda napříč politickým spektrem.

„Kdyby se to nyní neschválilo, tak bychom se dostali do podobné situace jako v minulosti, kdy v zemi armáda působila bez jakéhokoli legální báze jen na základě usnesení vlády,“ doplnil Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám