Hlavní obsah

Dokud neprojednáme úsporné zákony, ze Sněmovny dnes neodejdeme, tvrdí koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koaliční poslanci chtějí na zasedání Sněmovny během úterý projednat čtyři úsporné zákony, které by měly srazit schodek rozpočtu. Ve Sněmovně podle slov předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře, chtějí být tak dlouho, dokud je neprojednají.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová Sněmovna při středeční schůzi

Článek

„Slibuji vám, že dokud je (úsporné zákony) nedoprojednáme, z Poslanecké sněmovny dnes neodejdeme,“ prohlásil v úterý na brífinku po jednání stran Tluchoř.

Obsahem jednoho ze zákonů je například zavedení zdanění výnosů ze stavebního spoření. Další se týkají úspor v sociální oblasti. Je mezi nimi například i návrh na zavedení povodňové stokoruny na jeden rok.

"Jsme připraveni tyto zákony dnes projednat a schválit v prvním čtení," zdůraznil před novináři Tluchoř.

Opoziční ČSSD se však na klubu dohodla, že takový postup zablokuje, uvedl úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Jmenoval i novelu o reorganizací úřadů práce a o snížení platů ústavních činitelů. Poslanci ODS v takovém případě navrhnou zkrácení lhůt k projednání předloh ve výborech na 15 dní. Podle Tluchoře by tak mohly platit od začátku roku.

Cílem zákonů je, aby schodek rozpočtu pro příští rok klesl na 135 miliard korun.

ODS chce také projednat návrh na omezení podpory solárních elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám