Hlavní obsah

Bém pozval na radu Tůmu a Svobodu. Na mě zapomněl, zlobí se Dienstbier

Právo, trj, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odstupující pražský primátor Pavel Bém (ODS) pozval na jedno z posledních zasedání staré rady magistrátu své možné nástupce - Zdeňka Tůmu z TOP 09 a Bohuslava Svobodu z ODS. Na Jiřího Dienstbiera mladšího z ČSSD zapomněl. Tomu se přístup končícího primátora nelíbí. Bém oponuje, že primátorem bude Tůma či Svoboda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier ml.

Článek

„Přijde mi to zvláštní. Očekával bych, že pozve nejen zástupce TOP 09 a ODS, ale i ČSSD,“ řekl v úterý Právu Dienstbier, který se několikrát jednoznačně vyslovil proti velké koalici své strany s občanskými demokraty na pražské radnici. Za to se do něj pustili někteří vlivní spolustraníci.

Právě ke spolupráci ČSSD s ODS na komunální úrovni se v úterý na svém facebooku vyjádřil úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Vzkázal, že strana by neměla pomáhat přežívat v politice zkompromitovaným tvářím z řad modrých. „Neměla by pomáhat přežívat v politice lidem, kteří se ve vedení obcí a měst zkompromitovali, např. z poražené ODS, která skončila na druhém, třetím či horším místě,“ napsal Sobotka.

Fandím Svobodovi, vzkázal Bém

„Předpokládám, že primátorem bude jeden ze dvou lídrů vítězných stran. Mým favoritem je pochopitelně pan docent Svoboda, byť plně respektuji právo lídra vítězné strany Zdeňka Tůmy,“ sdělil Právu Bém.

Primátor tak reagoval tak na otázku, proč na úterní jednání pražských radních nepozval spolu s Tůmou a Svobodou také Dienstbiera. Na ČSSD podle svých slov nezapomněl, pozval ale „všechny bývalé uvolněné předsedy výborů zastupitelstva“, jímž ovšem primátorský kandidát soc. dem. Dienstbier nebyl. Může to také ukazovat, že Dienstbier nemá zásadní vliv na rozhodování pražské ČSSD, totéž se ovšem předpokládá o Svobodově vlivu na pražskou ODS.

O tom, kdo bude vládnout Praze v příštích čtyřech letech, není zatím rozhodnuto. Lékař Svoboda by se mohl stát Bémovým nástupcem v případě, že se ODS dohodne s početně o něco slabší ČSSD a vítězná TOP 09 ostrouhá. V koalicích TOP 09 s ODS a TOP 09 s ČSSD by v čele metropole nejspíš stanul Tůma.

„Považoval jsem za korektní a správné, aby budoucí primátor Prahy seděl na jednání rady, která schvaluje návrh rozpočtu na rok 2011,“ reagoval pro Právo končící primátor Bém (ODS). Podle něho o návrhu rozpočtu - letos Praha hospodaří s příjmy asi 50 miliard korun – rozhodnou až noví radní a zastupitelé.

„Praha předpokládá vyrovnaný rozpočet bez dluhů,“ poznamenal Bém s tím, že radní projednávali i další věci důležité pro příštího primátora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám