Hlavní obsah

Pospíšil navrhne odchod Vesecké do dvou měsíců a nástupce Zemana

– Praha

Státní zástupkyně Renata Vesecká skončí ve své funkci nejpozději do konce roku, kdy by ji měl nahradit dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Podle ČTK s tím počítá návrh, který předloží ve středu vládě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

Ministerstvo spravedlnosti předpokládá, že vláda Veseckou odvolá a stanoví dvouměsíční lhůtu pro její odchod. Zároveň navrhne jako jejího nástupce Zemana.

Pospíšil dal už dříve najevo, že konec roku je hraniční termín pro odchod nejvyšší státní zástupkyně, jejíž pozici zpochybnily soudní pře a spekulace o jejím spojení s členy takzvané justiční mafie. Podle informací ČTK by vláda Veseckou tuto středu měla definitivně odvolat. O přesném datu jejího odchodu budou ministři ještě jednat. Nejzazší termín ale zřejmě bude dva měsíce od rozhodnutí vlády.

Pospíšilovi, který do funkce prosazuje Zemana, by vyhovovalo, aby se výměna nejvyššího státního zástupce odehrála na přelomu roku. Tehdy totiž Zeman ukončí své angažmá v instituci EU a bude se moci úřadu ujmout. Podle informací médií se Zemanem minulý týden jednali Pospíšil a ministr vnitra Radek John (VV).

Vládní Věci veřejné původně požadovaly, aby Vesecká funkci opustila už před senátními a komunálními volbami. Rychlé rozhodnutí o nejvyšší státní zástupkyni si přeje i TOP 09. Pospíšil ale chtěl mít před odvoláním Vesecké jasno v tom, kdo ji nahradí a kdy se bude moci funkce ujmout.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám