Hlavní obsah

Kdo usedne v čele Senátu? Šanci mají Štěch, Škromach či Gajdůšková

Právo, dan, jov

Poprvé v historii českého Senátu povede horní komoru sociální demokrat. Podle informací Práva z ČSSD má největší šance nahradit dosluhujícího šéfa Přemysla Sobotku z ODS, který byl předsedou šest let, dosavadní místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pro jeho zvolení mluví to, že patří mezi nejzkušenější soc. dem. senátory, senátorem je nepřetržitě od roku 1996, kdy Senát vznikl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf odborové centrály Milan Štěch

Článek

Na dotaz, zda by o funkci stál, Štěch v neděli v televizi Prima řekl: „Tu otázku jsem si položil a nedošel jsem k zápornému názoru. Kdyby tam ten návrh byl a byla by tam výrazná podpora, v takovém případě bych to přijal.“

O funkci by mohl usilovat i novopečený senátor Zdeněk Škromach, kterému zase nahrává, že je dlouholetým poslancem a také místopředsedou strany. Vedení horní komory by mohlo také připadnout současné první místopředsedkyni Senátu Aleně Gajdůškové.

Štěch v neděli uvedl, že ČSSD bude prosazovat poměrné zastoupení všech stran ve funkcích Senátu. Počet místopředsedů se ale zřejmě zredukuje z pěti na čtyři. Škromach se v neděli v ČT shodl s předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS), že by to kvůli šetření nebylo od věci. Dosud měli dva místopředsedy ODS, dva ČSSD a jednoho lidovci. Přitom oba místopředsedové za ODS – Jiří Liška a Jiří Šneberger – mandát neobhájili.

Za lidovce je místopředsedou Petr Pithart. Nově by mohl stejnou funkci získat i zástupce TOP 09, která má stejný počet senátorů.

Sobotka for prezident?

Prvním místopředsedou by se mohl stát Sobotka. O něm se o víkendu začalo znovu mluvit jako o příštím kandidátovi ODS na prezidenta. „Občanští demokraté nemají svého kandidáta. Já jsem řekl pouze sám za sebe, za Petra Nečase, že pan Přemysl Sobotka za ta léta vyzrál ve velmi zkušenou, kvalitní, kompetentní a charakterní osobnost a že by určitě byl schopen zvládnout pozici prezidenta republiky,“ řekl šéf ODS Nečas.

Sobotka zopakoval, že pokud bude mít podporu ODS, tak do voleb půjde. „Beru to vážně jako výzvu, ale na půdě ODS jsme o tom diskutovali okrajově a nikdo to nezpochybňoval,“ uvedl. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka pak označil za jednoho z možných kandidátů opět Jana Švejnara.

Příští volba bude za dva a půl roku. Pokud strany dodrží slovo, mohl by se prezident volit již přímo. Němcová a Škromach se na tom včera shodli. Hlasování o nové hlavě státu by se teoreticky mohlo spojit s krajskými volbami v roce 2012, ale to bude i další volba třetiny Senátu. Funkční období Václava Klause končí v březnu 2013.

Podle Škromacha je třeba schválit přímou volbu nejpozději do konce příštího roku. Podle Němcové je na schválení přímé volby dostatek času, součástí změny volebního zákona by podle ní mělo být rozšíření prezidentských kompetencí. Škromach by spíše ponechal ty současné.

Reklama

Související články

ČSSD ovládla Senát

Sociální demokraté budou mít v Senátu poprvé v historii nadpoloviční většinu. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb do horní komory parlamentu. Podle ČSÚ...

Výběr článků

Načítám