Hlavní obsah

IKEM rozhodne, zda uzavře podivný konkurz na svého šéfa

– Praha • Aktualizováno
Právo, Marek Přibil

V pondělí by mělo být jasno, bude-li prof. Miloš Adamec odvolán z funkce. Ač je považován za kapacitu v transplantační a cévní chirurgii, bylo na jeho místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze, jež dosud zastává, vypsáno výběrové řízení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dosavadní přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

Konkurz proběhl minulé úterý. Adamcovým protikandidátem je chirurg Jiří Froněk, který nyní transplantuje ledviny v Londýně.

Adamec minulý týden uvedl, že Froněk získal vědecký titul PhD. v Olomouci v roce 2005 na základě plagiátu. Prý opsal disertační práci o transplantacích střeva na potkanech od dvou mladých lékařů IKEM, Petera Baláže a Ivana Matii.

Vznikl společný projekt v roce 2001, kde já jsem byl spoluřešitelem s doktorem Balážem, Jackaninem, Matiou, Rokošným a profesorem Ryskou. Já jsem si dovolil po šesti letech strávených v cizině se přihlásit do veřejného výběrového řízení na post přednosty
chirurg Jiří Froněk

Froněk o víkendu ČRo sdělil, že prvotní nápad na výzkum byl jeho. Nepopírá ale, že se na výzkumu později podíleli i Baláž a také navíc Matia, kteří pobývali v IKEM v době experimentu na stážích. Výzkum se tak prý odehrával na dvou místech, v Praze a Košicích.

„Domluvili jsme se na spolupráci. Vznikl společný projekt v roce 2001, kde já jsem byl spoluřešitelem s doktorem Balážem, Jackaninem, Matiou, Rokošným a profesorem Ryskou. Já jsem si dovolil po šesti letech strávených v cizině se přihlásit do veřejného výběrového řízení na post přednosty,“ řekl Froněk.

„Já už jsem přednostou na londýnské univerzitě po dobu šesti let, a jak je vidět, bez toho, že by byl vůbec znám výsledek tohoto výběrového řízení, tak jsem byl okamžitě velmi brutálním způsobem napaden v médiích. Já se obávám, že takovýmhle způsobem asi postupovat nelze,“ uvedl Froněk.

Černý: Jedna práce je plagiát

Obě disertační práce posoudil v pátek i dlouholetý bývalý šéf brněnského transplantačního centra a významný kardiochirurg a transplantační chirurg prof. Jan Černý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dva mladí lékaři IKEM Peter Baláž a Ivan Matia, jejichž práci měl podle Miloše Adamce jeho protikandidát Jiří Froněk opsat.

„Na základě toho, co jsem přečetl, posoudil a porovnal, mohu jednoznačně říct, že jedna z nich je plagiát. Mohu se zcela jednoznačně vyjádřit, že obě práce vyhodnocují stejný experiment na potkanech, se stejnou metodikou, se stejnými výsledky. I histologické obrázky jsou stejné. Jsou stejné jak cíle, tak závěry prací,“ sdělil Právu Černý.

Práce pracovníka IKEM Baláže byla obhájena v Košicích, práce Froňka v Olomouci. „Existují určité nepřímé známky svědčící o tom, že práce v Košicích – vzhledem například k publikacím z té doby v odborných časopisech – plagiátem není,“ dodal Černý.

Adamec k tomu řekl: „Z devadesáti procent je práce Froňka opsaná. Experiment na potkanech byl ověřeně proveden na experimentálním oddělení FN v Košicích v letech 1998–2002. Na tomto experimentu se MUDr. Froněk nepodílel. Veškeré výsledky experimentu z Košic jsou od roku 2001 až 2004 asi v pěti publikacích už uvedeny. A to jak v tuzemských, tak v zahraničních periodikách.“

Ryska: Dělali na tom všichni

Baláž a Matia, kteří pracují jako transplantační chirurgové v týmu Adamce, slova profesora potvrzují: „Froněk si naši práci přivlastnil. Například část jeho obrazové dokumentace je stejná jako naše.“

Naopak Miroslav Ryska, šéf České chirurgické společnosti, který v době experimentu šéfoval v IKEM transplantační klinice, se zastává Froňka. „Mohu říct, že na tom dělali všichni, já jsem tomu byl tehdy velmi rád, slovenské kolegy jsem tehdy do IKEM vzal a oni už tehdy něco takového plánovali, v IKEM jsme to začali v souvislosti s plánovaným rozvojem transplantace tenkého střeva. Ten výzkum šel dobře a my jsme se nijak nediferencovali, kdo co udělal,“ uvedl Ryska.

Šéf IKEM požádal o svolání Vědecké rady

Froněk se chce proti nařčení z plagiátorství bránit u soudu. Při své obhajobě se chce opírat o dokumenty, které mají dokázat, že v dizertační práci z roku 2004 neopisoval výsledky výzkumu od svých kolegů ze Slovenska.

„Byla velmi závažně poškozena má osobní a pracovní čest. Toto poškození je do určité míry nevratné, takže veškeré dokumenty má k dispozici advokátní kancelář a já budu dál postupovat podle jejího doporučení,“ potvrdil Froněk.

Šéf IKEM Jan Malý na dotazy Práva ohledně konkurzu dnes odpověděl mj. slovy: „Jistě uznáte, že se jedná o velmi závažné obvinění (kdy jeden z účastníků konkurzu byl označen za plagiátora své doktorské dizertační práce). Z tohoto důvodu jsem požádal pana prof. MUDr. Zdeňka Koláře, CSc., děkana Lékařské fakulty Olomoucké univerzity, o svolání Vědecké rady, která by se znovu vrátila k udělení hodnosti „Ph.D.“ MUDr. Jiřímu Froňkovi a celou záležitost důkladně přešetřila."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám