Hlavní obsah

Do Senátu se nedostali Julínek ani Špidla. Nejvíc hlasů dostal Žaloudík

Novinky, jim

Druhé kolo senátních voleb provázel nezájem voličů - k urnám se jich dostavilo jen 24,64 %. Nejvíce lidí přišlo volit na Blanensku (30,3 %), nejméně v Karlových Varech (15,73 %). Odtud také vzešel rekordman voleb Jan Horník (TOP+STAN), který měl s 71,75 % hlasů nejvyšší procentuální zisk ze všech nových senátorů. Absolutně nejvíce hlasů však obdržel v obvodě Brno-venkov Jan Žaloudík (ČSSD). Do Senátu se nedostal expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) či exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Článek

Žaloudík získal ve druhém kole senátních voleb 21 684 hlasů, což je zdaleka nejvyšší počet hlasů, které voliči jednomu kandidátovi dali. Velké podpory se těšil i úřadující předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), kterému dalo v Liberci hlas 17 656 lidí. Vysokým počtem hlasů se může honosit také Jozef Regec (ČSSD), který v Blansku zvítězil se 17 389 hlasy.

V procentuálním zisku hlasů se na pomyslném žebříčku umístil za Horníkem opět Žaloudík, jehož z celkového počtu voličů z Brna-venkov podpořilo 67,31 procenta. Na třetí pozici v tomto ohledu skončila Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz, která pro sebe na Mostecku urvala 65,14 procenta.

Známé osobnosti neuspěly

Strany často spoléhaly na věhlas známých osobností, ty ale v mnoha případech zcela pohořely. Příkladem může být exministr zdravotnictví a šéf senátorského klubu ODS Tomáš Julínek, který podlehl silnému kandidátovi Žaloudíkovi. Julínek měl problémy již v prvním kole, ve druhém získal 32,7 procent hlasů, což na rekordmana nestačilo.

Překvapením byl i neúspěch bývalého eurokomisaře a expremiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). V druhém kole dostal 45,29 procenta, porazil jej obhájce mandátu Tomáš Jirsa (ODS) s rozdílem zhruba 3 400 hlasů.

Moldanovi chybělo 70 hlasů

Jako bývalý ministr měl zaujmout voliče z Prahy 6 Bedřich Moldan (TOP 09). Moldan byl vůbec prvním ministrem životního prostředí ČR a v Praze je v poslední době poptávka po ekologické správě aktuální. Souboj s občanským demokratem Petrem Bratským byl do poslední chvíle napínavý, ale Moldan v něm podlehl. Rozhodlo pouhých 70 hlasů, Moldan skončil s 49,8 procenta.

Dalším neúspěšným exministrem byl Jan Mládek (ČSSD), který v letech 2005 až 2006 vedl resort zemědělství. O mandát se ucházel v Táboře, proti obhájci mandátu Pavlu Eybertovi ale neuspěl s rozdílem zhruba 700 hlasů.

Předseda Senátu je těžká váha, místopředseda méně

Naděje nenaplnil ani tak zkušený matador jakým je Jiří Liška (ODS). V Senátu zastával mandát od jeho vzniku v roce 1996, do voleb šel s funkcí místopředsedy horní komory. V Jičíně ho porazil o více než dva tisíce hlasů Josef Táborský (ČSSD).

Stanislav Eichler (ČSSD) pak nepotvrdil úspěch hejtmanů. Při své kandidatuře na Liberecku měl ale těžkého soupeře, šéfa Senátu a možného kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotku (ODS). Eichler mohl vytěžit hlasy z boje s následky povodní, ale na Sobotku to nestačilo. Podlehl mu rozdílem více než dvou a půl tisíce hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám