Hlavní obsah

Dám křeslo za koalici pro ODS, nabídl starosta Prahy 1 Dvořák

Právo, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

ODS na Praze 1 čím dál více krotí své požadavky vůči TOP 09 a VV, které už v pátek finišují s koaliční smlouvou s ČSSD. Nelze vyloučit, že smlouvu už ve stejný den podepíší. Se zelenými navzdory prvním informacím nepočítají. ODS se stále snaží o to, aby zdejší radnici řídily strany vládní koalice.

Foto: Profimedia.cz

Pod Prahu 1 spadají především turisticky vytížené oblasti s lukrativními pozemky.

Článek

Starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS) přišel s novou nabídkou, jak své straně zachovat v centru Prahy moc a s ní patrně nechat zavřené některé kostlivce ve skříních. Přestože byl zvolen, mandátu by se zřekl.

„Výsledky voleb potvrdily jak podporu pro ODS v Praze 1, tak pro mne i (místostarostu) Michala Valentu. Přesto jsme v zájmu vzniku pravicové koalice připraveni zříci se svých mandátů v zastupitelstvu Prahy 1,“ oznámil Dvořák.

Informace Práva z TOP 09 v Praze 1, která zde volby vyhrála, nasvědčují tomu, že nabídka ODS se posuzuje jako akt zoufalství. Kdyby podle ODS vznikla v Praze 1 koalice podobná té vládní, splnilo by se tím přání voličů, protože by v zastupitelstvu měla více než tři čtvrtiny křesel.

Zelení nakonec ostrouhali

Opozici by zde tvořila jen ČSSD a SZ. Nelze vyloučit, že by si Dvořák svůj vliv ponechal ze zákulisí. Mohl by se tak snažit o totéž, co exstarosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), který svůj post opustil už před volbami.

ODS také útočí na VV, které se už před volbami usnesly, že v Praze 1, v níž vznikly, s ODS reprezentovanou Dvořákem, Valentou a exstarostou Janem Bürgermeisterem koalici nevytvoří.

Zelení nakonec zůstanou mimo hru, a to kvůli údajným programovým neshodám, na něž poukázala během jednání ČSSD - nový koaliční partner VV a TOP 09.

„Předseda TOP 09 Oldřich Lomecký řekl, že se jejich klub s tím ztotožňuje,“ sdělil Právu Filip Pospíšil (SZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám