Hlavní obsah

Nemoc špinavých rukou, žloutenka typu A, se v Česku dramaticky šíří

Novinky, Václav Pergl

V České republice dramaticky roste počet nakažených žloutenkou typu A, které se jinak říká nemoc špinavých rukou. „Od začátku roku do konce srpna bylo zaznamenáno 480 případů této nemoci. Přitom za stejnou dobu v období 2001 až 2009 se průměrně nakazilo 168 lidí,“ řekla Právu ve čtvrtek doktorka Daniela Fránová ze Státního zdravotního ústavu v Plzni.

Foto: Profimedia.cz

Žloutence typu A se říká nemoc špinavých rukou.

Článek

Podle jejích slov nejsou žádná ohniska onemocnění, spíše se vyskytuje po celé republice. Virus často šíří narkomani a také bezdomovci. Virus žloutenky typu A se vylučuje stolicí, je vysoce infekční a odolný. Při pokojové teplotě dokáže přežít několik týdnů, zmrazený několik let.

„Ochranou je očkování, ale hlavně důsledné mytí rukou před jídlem a po návštěvě WC,“ upozornila odbornice. Dodala, že virus žloutenky typu A se může vyskytovat v podstatě všude kolem nás.

„Na penězích, držadlech v prostředcích veřejné dopravy, madlech nákupních vozíků, sedačkách kin, ale i v osvěžujícím koktejlu s ledem, v salátu z mořských plodů apod. Proto v rámci základní prevence je nutné dodržovat hygienu,“ řekla Fránová.

Očkování nutné pro cestování

Tomio Okamura z Asociace cestovních kancelář ČR uvedl, že očkování proti žloutenkám typu A a B je nesmírně důležité i při cestách do zahraničí. Podle něj 4,5 miliónů Čechů loni vycestovalo do zahraničí a žloutenka je ohrožuje nejen v exotických zemích, ale i v zemích EU.

Podle Fránové se rozšiřuje i žloutenka typu B, která se přenáší krví, spermatem či pohlavním stykem. Mezi nejčastější způsob nákazy patří nechráněný sex. Každoročně se v ČR nakazí přibližně 300 lidí a nejvíce případů je mezi věkovou kategorií 20 až 35 let.

„Podle odhadů se v ČR pohybuje až padesát tisíc přenašečů žloutenky typu B, u nichž se sice onemocnění nijak neprojevilo, ale mohou je šířit dál,“ sdělila odbornice. V některých případech se onemocnění může změnit v rakovinu jater.

Očkování vůči žloutenkám typu A a B je dobrovolné, vyjde zhruba na 4500 korun a ochrana vydrží u typu A 25 let, u typu B celoživotně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám