Hlavní obsah

Klaus dostal od hejtmanů císaře, Rath věnoval vlastní knihu

Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií si ve čtvrtek pozvali do Lán na slavnostní oběd všechny hejtmany s manželkami. Zatímco první dáma od vládců krajů obdržela obrovskou kytici a panenku v kroji, Klaus dostal dřevořezbu zobrazující císaře Rudolfa II. S dárkem přispěchal také středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Klausovi předal své dílo, knihu Významní čeští pravicoví politici. V sarkastické publikaci Rath věnoval prezidentovi kapitolu s názvem Václav Klaus - Vrtošivý bůh.

Foto: Milan Malíček, Právo

Středočeský hejtman David Rath poněkud provokativně věnoval prezidentovi knihu, v níž satiricky popisuje pravicové politiky včetně Václava Klause coby vrtošivého boha. Dal mu ale i knihu o svých rodných Hostivicích.

Článek

Klaus na začátku setkání s hejtmany v Lánech uvedl, že je to příležitost vzájemně si pohovořit o názorech a zkušenostech. Vzpomněl přitom podobné setkání, které se konalo před rokem a půl. První dáma pak hejtmanům poděkovala za pohostinnost při oficiálních návštěvách prezidentského páru v krajích.

„Je to pro nás výjimečná příležitost setkat se v těchto historických prostorách,“ prohlásil pak šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Poukázal na to, že se akce koná v poločase čtyřletého mandátu hejtmanů, v roce 2012 totiž budou krajské volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus uvítal mimo jiné i ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou nebo hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase.

„Mezi námi je jeden, který je za poločasem,“ poukázal Klaus na přítomnost pražského primátora Pavla Béma (ODS), který končí ve funkci.

Klausova žena dostala panenku a kytici

První dámě předal Hašek jménem všech hejtmanů mohutnou kytici a panenku v kroji. „Skutečně si jí vážím a ona také váží,“ komentovala prezidentova choť kytici. Klaus pak dostal dřevořezbu zobrazující císaře Rudolfa II. Hašek poukázal na to, že tento císař je úzce spjat s Pražským hradem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav kalus dostal od šéfa Asociace krajů Michala Haška dřevořezbu s vyobrazením Rudolfa II.

S vlastními dárky pro Klause se blýsknul hejtman Rath. Kromě knihy o Hostivici u Prahy, kde je hejtman zastupitelem, věnoval hlavě státu i svou sarkastickou encyklopedii šestnácti pravicových politiků. Tu Rath pokřtil letos v květnu.

Hejtman tehdy přiznal, že se mu dobře psalo o expředsedovi ODS Mirku Topolánkovi, či právě prezidentovi Klausovi. Publikaci zahájil Rath kapitolou věnovanou Bémovi s podtitulem Levná Opencard. Jedna má název prezident Václav Klaus - Vrtošivý bůh.

Prezident se setkal s hejtmany den před druhým kolem voleb do Senátu. V těch přitom bojují o místo v horní komoře hned tři hejtmani z řad ČSSD - moravskoslezský Jaroslav Palas, olomoucký Martin Tesařík a liberecký Stanislav Eichler.

Reklama

Výběr článků

Načítám