Hlavní obsah

Nečas se distancoval od Janáčkové, v kampani nabízí sirky

Právo, Novinky, jim, rsk

Premiér Petr Nečas (ODS) se distancoval od senátorky Liany Janáčkové (nez.), kterou dosud podporoval. Vyplynulo to z dotazu, co říká na to, že Janáčková "nechce měnit své názory", jak tvrdí její slogan, a v rámci volební kampaně přidává k letákům zápalky. To má být obzvlášť kontroverzní kvůli časové shodě s vynesením rozsudku nad žháři ve Vítkově. Janáčková souvislost vehementně popírá s tím, že zápalky rozdávala v kampani i před šesti lety.

Foto: Aleš Honus, Právo

Liana Janáčková v osadě Bedřiška

Článek

„Pokud to tak je, tak to považuji za velkou hloupost a krok, který není z hlediska slušnosti akceptovatelný,“ řekl Nečas.

Nezávislá kandidátka do Senátu Janáčková, která na sebe v minulosti upozornila kontroverzními výroky na adresu Romů hraničícími s rasismem, v rámci své kampaně podle serveru Aktuálně.cz rozdává zápalky s tím, že "za svými názory si stojí".

Janáčková se rázně ohradila proti spekulacím, že by se jednalo o souvislost s kauzou vítkovských žhářů, podle ní vedla stejnou kampaň i před šesti lety. [celá zpráva]

Zápalky jsou užitečnější než leták, který okamžitě někdo vyhodí, hájila se obhájkyně mandátu.

Janáčková byla kvůli svým kontroverzním výrokům v roce 2004 vyšetřována policií, Senát ji ale ke stíhání nevydal.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že Janáčkovou coby nezávislou kandidátku podporovat nemusí. „Není členkou ODS, a tudíž pro mě neplatí závazek, že ji budu podporovat v rámci koaliční spolupráce,“ smál se Schwarzenberg.

Šéf VV Radek John potvrdil stanovisko strany, že Janáčkovou nepodpoří. Podle něj by ji strana nepodpořila ani v případě, že by byla členkou koaliční strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám