Hlavní obsah

Na Moravu přitáhli havrani s předstihem, oživili zvěsti o tuhé zimě

Brno

Kromě některých klimatologů také ornitologové předpovídají, že nadcházející zima začne brzy a bude neobvykle krutá. Do Brna totiž v uplynulých dnech přitáhli poslové zimy - havrani. Jejich hejna dorazila s desetidenním předstihem, což se za uplynulých 30 let ještě nikdy nestalo, řekl v úterý ornitolog Zdeněk Machař z Ptačího centra, které pomáhá zraněným ptákům.

Článek

"Tahy havranů sleduji velmi bedlivě již od 17 let. Vždy přilétávají 20. nebo 21. října. Pokud dotáhnou dříve, tak s předstihem dne či dvou. To, že si nyní tak pospíšili, je neklamným znamením, že zima je za dveřmi," uvedl Machař.

Hejna havranů lze pozorovat nedaleko letiště v Brně-Tuřanech. Na jih Moravy táhnou z Polska a Ruska před přicházejícím chladem. Nejprve se živí spadanými ořechy v okolí Brna, pak se po stovkách stěhují do městských parků, kde přes zimu hledají potravu.

Havrani, kteří jsou obvykle vidět přes den v Brně, nocují u Židlochovic a Přísnotic na Brněnsku. Často vysedávají na stromech větrolamů v takovém počtu, že se pak o těchto místech mluví jako o černých hradech nebo zámcích, vysvětlil Machař.

"Malilinko, lehoulince podprůměrná zima"

Polský klimatolog Michal Kowalewski z Institutu meteorologie i vodního hospodářství předpokládá, že letošní zima bude mimořádně krutá vlivem zpomalení toku Golfského proudu. [celá zpráva]

Český hydrometeorologický ústav je ale velmi skeptický k předpovědím, které naznačují průběh počasí o šest měsíců dopředu.

„Opravdu je velmi nejisté předpovídat, jak bude vypadat zima, už nyní. Je to obtížné, téměř nemožné. Některé numerické modely ale naznačují, že by letošní zima mohla být malilinko, lehoulince teplotně podprůměrná,“ sdělil Novinkám mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Podle něj občas na minus 30stupňové mrazy dojde. Pokud se ale vyskytnou i během nadcházející zimy, určitě nebudou trvat po celou zimu, spíše v krátkých epizodách, mírní katastrofické scénáře meteorolog.

Že se mají Češi na osmdesát procent připravit na neobvykle silných zimních obdobích v průběhu pěti let, upozorňovali odborníci z Akademie věd ČR již v loni. Podle klimatologa Václava Cílka to však nijak nemění postoje k debatám o oteplování klimatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám