Hlavní obsah

Vláda v Brně je prý už upečená, o velké koalici nechtějí politici do voleb mluvit

Právo, Jan Trojan, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Koláč je upečený, nikdo ho však zatím nechce z trouby vytáhnout. Tak by se dala s nadsázkou charakterizovat současná brněnská volební situace. Podle zdrojů Práva jsou už všechny zásadní rozhovory hotové.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Roman Onderka chce obhájit post brněnského primátora.

Článek

„Silná a stabilní koalice je již skoro definitivní. A když říkám silná a stabilní, tak tím myslím skutečně tu nejsilnější, tedy ČSSD a ODS. Doufáme jen, že v ní bude mít primátor Roman Onderka i v budoucnosti rovné a férové kolegy,“ řekl Právu velmi dobře informovaný zdroj z ČSSD.

Naopak lídr brněnské ODS, kandidát na primátora Robert Kotzian, dává přednost trojkoalici. Odpoledne prohlásil, že velkou koalici nepodporuje.

Vyjednané podmínky pro trojkoalici jsou lepší než pro velkou koalici, doplnil. ODS by měla pět radních, TOP 09 čtyři a lidovci dva. Kromě postu primátora by ODS obsadila křesla dvou náměstků, stejně tak TOP 09 a lidovci by měli jednoho náměstka. Nicméně o obou variantách bude ještě ODS ve středu za zavřenými dveřmi jednat.

Čeká se na druhé kolo senátních voleb

Otázka však je, kdy bude s výsledkem „politické kuchařiny“ seznámena veřejnost. „Předpokládám, že otálení je i kvůli blížícímu se termínu druhého kola senátorských voleb. V Brně totiž panují názory, že zveřejnění současných dohod by mohlo voliče při rozhodování dost ovlivnit,“ uvedl další zdroj z vítězné politické strany.

Proto je také stále možné, že veřejnost bude napínána až do konce týdne. Zatím se nenašel nikdo, kdo by veřejně ohlásil také spolupráci s KSČM. ČSSD s 19 a ODS se 14 mandáty dají celkem 33 mandátů, zatímco možná trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by dala dohromady jen slabší 29hlavou většinu.

Také šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka by velkou koalici považoval za fatální selhání politických elit ODS. „Toto rozhodnutí by hnalo celou jihomoravskou ODS do izolace, politicky to považuji za naprosto chybný krok. Jednoznačně podporuji trojkoalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL,“ řekl Kadrnka.

Reklama

Výběr článků

Načítám