Hlavní obsah

Medojed se do zoo nevrátil, tuhá zima ho však neohrozí tolik jako auta

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Samice medojeda kapského se po svém útěku ze zoologické zahrady v Praze zatím zpět nevrátila a ošetřovatelé si nedělají moc nadějí, že ji ještě kdy spatří. Přesto je možné, že Káča, jak ji chovatelé nazývali, někde ve městě či v přilehlé krajině žije. Novinkám to sdělila mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Článek

„Pravděpodobnost, že se vrátí, je minimální,“ uvedla Ptačinská Jirátová, podle níž chovatelé zatím došli na tři varianty, jak se kunovité šelmě podařilo uprchnout z výběhu.

Podle první verze jí pomohl člověk, že ji z venkovní ohrady jednoduše vytáhl a pustil na svobodu. Nelze ani vyloučit, že se medojed podhrabal podzemní norou. Podle mluvčí ale mohla šelma také ohradu výběhu přelézt.

Ačkoli se již chovatelé smiřují s tím, že partner Káči, mediálně známý sameček medojeda Čert, už zůstane single, uprchlou samici ještě nepohřbívají.

„Medojed je schopen přežít tuhou zimu. Může si vyhrabat dostatečně hlubokou noru a potravu si umí také ve volné přírodě zajistit. Nebezpečím jsou však pro něj auta, člověk nebo predátoři,“ vysvětlila Ptačinská Jirátová.

Dalším možným osudem podle ní je i to, že si exotické zvíře vzal někdo domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám