Hlavní obsah

Nečas chce koalice s TOP 09, na Moravě ho ale ODS zrazuje

Právo, Marek Přibil, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělejte koalice s ČSSD, varuje spolustraníky premiér a šéf ODS Petr Nečas. Míří tím zejména na hlavní město, kde Nečas podle informací Práva velmi stojí o spolupráci s TOP 09. I proto, aby nebyla narušena vládní trojkoalice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Spekuluje se však, že někteří další vlivní členové ODS, zejména z Moravy, jdou proti němu. Chtějí, aby nejenom v Praze, ale i dalších velkých městech, například v Brně, uzavřeli občanští demokraté koalice naopak s ČSSD. „Tyto velké koalice jsou už vyzkoušené a prověřené. Na rozdíl od TOP 09,“ řekl Právu informovaný zdroj. Tato část údajně považuje Nečasův tlak na uzavírání koalic výhradně s TOP 09 za nepřiměřený, neboť to považuje za diktát, který nereflektuje místní podmínky.

ODS navíc hned po volbách narazila na odpor TOP 09. Právě v Nečasově domovském Zlíně, kde TOP 09 vyhrála podobně jako v Praze, si totiž už sjednala koalici, z níž vyšachovala ODS a také ČSSD.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra by v Praze přivítal koalici s TOP 09, jestliže její podmínky nebudou příliš ponižující. „Dávám přednost programové shodě, ale cenou nemohou být ústupky za hranou slušnosti,“ řekl Právu ministr obrany.

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil k tomu dodal: „Je na místních politicích, jaké koalice budou navrhovat. A pochopil jsem, že to pan premiér nechává na zvážení místních. Samozřejmě zdůrazňuji, že primární je jít do koalic s ideově blízkými stranami. To je automatické.“

Tůma: Musíte se změnit

Jenže TOP 09, která včera vyjednávala s ODS i se soc. dem., si klade podmínky. Nechce se zaplést s tvářemi občanských demokratů, jež ztratily na důvěryhodnosti. Požaduje tudíž po ODS personální změny.

„Pořád říkám, že než se ušpinit s divnými lidmi teď, tak je lepší počkat v opozici čtyři roky a mít potom všechno,“ řekl včera Právu šéf pražské TOP 09 František Laudát.

Pokud s námi chcete vládnout hlavnímu městu, musíte se změnit, vzkázal zase pražské ODS lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Na černé listině jsou údajně například bývalý radní občanských demokratů a náměstci primátora Pavel Klega, Milan Richter či Rudolf Blažek.

Podle zdroje Práva se část vedení ODS obává, aby se diktování podmínek z komunální úrovně nepřeneslo na tu vládní. Lídr ODS Bohuslav Svoboda, jenž má na své straně Nečase, přesto respektuje Tůmu jako možného příštího primátora. Řekl to po včerejší vzájemné schůzce. Už v neděli si pochvaloval, že si s Tůmou rozumí natolik, že by „s ním šel krást i koně“.

Tůmovi změny de facto slíbil: „ODS velmi silně reflektuje, jak dopadly volby. Víme, že se musíme personálně změnit.“ Upozornil ale, že je to „bytostně věcí strany“.

„TOP může být i v opozici“

Ale zde je další problém. I přes Svobodův včerejší příslib staré tváře ODS byly o víkendu opět řádně zvoleny. ODS bude mít v zastupitelstvu města dvacet zástupců, jen polovina z nich jsou noví, kteří město nereprezentovali v minulém volebním období.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný prohlásil o starých tvářích: „Tito politici byli řádně zvoleni, voliči jim dali svůj hlas. Jsou součástí nového zastupitelstva.“

Podle šéfa pražské TOP 09 Františka Laudáta strana předložila stejné požadavky jak ODS, tak ČSSD, ale nejedná se podle něj o jmenný seznam. „Určitě nechceme nikomu diktovat jména. Poté, co nám navrhnou své lidi, si vyhodnotíme, zda je sebereflexe dostatečná,“ řekl Právu Laudát. Dodal, že jsou připraveni hrát i roli opozice.

Dienstbier: Bylo to korektní jednání

I po prvním jednání ODS a TOP 09 zůstává však možnost vzniku jiných koalic na pražské radnici. Šťastný ale míní, že velmi nepravděpodobný je vznik městské rady ze zástupců TOP 09, ODS a ČSSD. Ostatní varianty zůstávají otevřené.

Podle lídra soc. dem. Jiřího Dienstbiera ml. bylo jednání s TOP 09 korektní a věcné. „Shodli jsme se, že je potřeba se bavit napřed o programu, kde jsou možné průniky a kde naopak by byly problémy. O personálních věcech jsme se vůbec nebavili,“ řekl včera Právu s tím, že další schůzka s TOP 09 se uskuteční v pátek.

Schůzku se sociálními demokraty plánuje i ODS. Dienstbier už prohlásil, že koalici s ODS nechce.

TOP 09 získala 26 zastupitelů ze 63, ODS má 20, soc. dem. 14 a komunisté tři.

Anketa

Souhlasíte s Petrem Nečasem, že by ODS měla ve městech vytvářet koalice primárně s TOP 09?
Ano
38,4 %
Ne
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7834 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám