Hlavní obsah

S ochlazením přijde první sněhová nadílka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká tento týden první sněžení, které zasáhne i oblasti ve středních polohách. Ochlazení a vydatné srážky přinese studená fronta, která začne ovlivňovat počasí v ČR ve středu. Sněžení bude doprovázet čerstvý vítr, výsledkem této kombinace mohou být sněhové jazyky. Řidiči by s tím měli počítat a nevyjíždět na letních pneumatikách.

Článek

Zpočátku týdne bude ještě polojasno až oblačno, srážky budou pouze ojedinělé, sníh bude padat jen na hřebenech hor. Odpolední teploty v pondělí vystoupí na 7 až 11 stupňů, oblačno až zataženo zůstane hlavně na Moravě, informovala Dagmar Honsová z Meteopressu.

V úterý ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně, přes den se budou držet kolem deseti stupňů. Na obloze bude polojasno až oblačno, pozdě večer začne od západu oblačnosti přibývat.

Nejvyšší čas přezout

Ve středu se vliv studené fronty projeví naplno. Bude zataženo, na většině území se srážkami, které budou sněhové už v polohách od 600 metrů nad mořem. Ráno klesnou teploty na 3 až -1 stupeň, odpoledne vystoupí jen na 4 až 8 stupňů. "Ve vyšších polohách bude vát čerstvý vítr," upozornila Honsová.

Ve čtvrtek se sněhové srážky posunou do ještě nižších poloh, sněžit bude už od 400 metrů. "Může napadnout pět až šest centimetrů sněhu, v kombinaci s čerstvým větrem se mohou tvořit sněhové jazyky," varuje Honsová s tím, že řidiči by měli počítat s komplikacemi na silnicích.

Problémy lze čekat hlavně na Českomoravské vrchovině včetně procházejícího úseku dálnice D1. Opatrnost bude na místě také na Karlovarsku a Ústecku ve vyšších polohách.

Čtvrteční oblačné až zatažené ráno přinese teploty mezi 2 až -2 stupni, odpoledne vystoupí rtuť teploměru na 4 až 8 stupňů.

"Vloni touto dobou leželo na Lysé hoře 103 cm sněhu, sněžilo i v Praze a v Liberci leželo 25 cm. Toho se snad tentokrát obávat nemusíme," připomněla loňskou brzkou sněhovou kalamitu Honsová.

V pátek bude převážně oblačno, sněžení se začne stěhovat opět do vyšších poloh. Teploty vystoupí na 5 až 9 stupňů, pořád ale bude vát čerstvý vítr. O víkendu bude převážně oblačno, sněhové přeháňky se budou vyskytovat opět jen na horách, v nížinách se čeká občasný déšť nebo přeháňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám