Hlavní obsah

ČSSD po Paroubkovi: bez velkolepých gest a slov

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Soc. dem. rozložili svůj hlavní volební štáb tradičně v restauraci Hybernia v Lidovém domě. Oproti květnovým volbám do Sněmovny přitom byla vidět jasná změna. ČSSD měla tentokrát důvod k radosti z výsledku hlasování, zároveň chyběla dříve proslulá vyjádření o grandiózním a zářivém vítězství, o nichž dříve mluvil Jiří Paroubek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Potlesk po výsledcích voleb

Článek

Naopak lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka upozorňoval, že ještě není v případě senátních voleb zcela vyhráno. A celková uměřenost ČSSD, která se jinak politicky ostře vymezuje proti vládním reformám, zjevně u voličů zabrala.

ČSSD měla oproti předkvětnové éře mnohem skromnější volební studio. Špičky strany sledovaly výsledky v podzemní vinárně, novinářům byla určena jedna z částí restaurace. Dvůr Lidového domu tentokrát strana nenechala zastřešit a vybavit oranžovými doplňky včetně velkého pódia. Tiskové konference se tak konaly na vrátnici Lidového domu. Změnila se i atmosféra.

Časy velkých slov a pokuřování tlustých vítězných doutníků jsou, zdá se, pryč. Úřadující předseda strany Sobotka krátce po uzavření volebních místností v prvé řadě poděkoval voličům a pak vyslovil přání v co nejlepší výsledek.

Postupně očekávání vystřídal, slovy volebního manažera ČSSD Jana Hamáčka, opatrný optimismus. Pozitivní atmosféra pak s přibývajícími hodinami nabývala na síle, úsměvy hýřil například místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach, který s výrazným výsledkem postoupil do druhého kola senátních voleb v obvodě Hodonín.

Sobotka burcoval voliče

Kdo by přitom čekal, vzhledem k úspěchu ČSSD, silná vyjádření na téma vítězství, byl by zklamán. Sobotka místo toho na tiskových konferencích začal burcovat voliče a upozorňoval, že první kolo senátních voleb nic neznamená. „Máme před sebou druhou, těžší polovinu cesty,“ prohlásil a dodal: „Nic není hotovo.“

Vůči vládě se lídr. soc. dem. vyjadřoval zcela jinak, než bývalo zvykem. Výrazy typu „bez nás si pánové ani ruce neumejou“ nezazněly. Místo toho premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval, aby změnil svůj přístup k opozici. „Měl by přehodnotit strategii válcování,“ uvedl Sobotka.

Po sobotním dlouhém čekání na volební výsledky následovala v neděli dopoledne „bilanční“ tisková konference ČSSD. Sobotka na ní označil za hlavního poraženého ODS a vyzval voliče TOP 09 a VV, aby v druhém kole senátních voleb podpořili kandidáty jeho strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám