Hlavní obsah

Třináctiletý Miki přešel od ODS k TOP 09 a nabídl tykání Schwarzenbergovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Atmosféru ve volebním štábu TOP 09 v pražské Malostranské besedě v sobotu zpestřila přítomnost mladého příznivce strany: třináctiletého Mikuláše Kopase. Média dříve informovala o tom, že trpí vzácnou formou autismu a zajímá se výhradně o politiku. Dnes mu naslouchali novináři nejméně v takové míře, jakou věnovali "regulérním" politikům. Někdejší fanoušek ODS dnes vyjádřil podporu TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

O politiku se Miki začal zajímat již v pěti letech a denně čte troje noviny. Letos o něm dokonce vznikl filmový dokument Občan Kopas.

Mikuláš se setkal i s předsedou strany a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, kterému přes zhruba šedesátiletý věkový rozdíl nabídl tykání a Schwarzenberg jeho nabídku přijal.

"Já jsem Miki, ty jseš asi Karel?" oslovil šéfa české diplomacie. Ptal se ho například na to, jaký byl jeho otec, a navrhl, že by mohli spolu uspořádat tiskovou konferenci.

"Mně se strašně líbilo, když jsi chodil do těch hospod. Ale já jsem nemoh'," svěřil se Mikuláš Schwarzenbergovi. Předseda strany ho na oplátku utěšoval, že v jeho věku také do hospod chodit nemohl. "Ale tenkrát bylo 19. století, začátek 20. století?" divil se Mikuláš. Schwarzenberg ho opravil, že šlo až o druhou polovinu 20. století. "Tak starej, jak vypadám, nejsem," ujistil ho.

"Bezvadnej je, ale já jsem byl stejnej blázen jako on," hodnotil později Schwarzenberg mladého stranického příznivce.

TOP 09 nemá dluhy

Mikuláš pak novinářům vysvětloval, proč v současné době podporuje právě TOP 09. Jako jeden z důvodů uvedl, že je to jediná strana, která nemá dluhy. Naopak se mu nelíbí kandidáti jiných stran, kteří jsou podle něj zkompromitovaní. "Já jenom řeknu, že podle mne by (pražský lídr strany) Zdeněk Tůma neměl jít do koalice ani s ODS, ani s ČSSD, ani s KSČM," doporučoval.

Nejvíc se mu líbilo, jak stana sestavila kandidátku do komunálních voleb v Praze. "Protože postavit proti doktorovi, který vám pořád sype různé lékařské poučky, solidního bankéře s kamennou tváří, je lepší, než postavit exprimátora a dalšího šíleného lékaře, kterého velmi dobře znám, takže vím, co je to za člověka," zhodnotil situaci. Největší šance přisoudil TOP 09 v Praze, Plzni a Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám