Hlavní obsah

Stavba větrníku troskotá na minireferendu v Bačalkách

Právo, Vladislav Prouza
Bačalky

Výsledek obecního referenda o jediném sloupu větrné elektrárny patrně dostane obec Bačalky na Jičínsku do existenčních problémů. Většina obyvatel souběžně s komunálními volbami v sobotu odpoledne plánovanou stavbu větrníku zatrhla.

Foto: Reuters

Větrná farma u Bačalek možná nevznikne.

Článek

Stop větrné elektrárně mající původně obci se zhruba miliónovým rozpočtem každoročně přinést okolo 300 tisíc korun může naopak znamenat pětimiliónové penále soukromé firmě za zmařenou investici.

„Alespoň takto společnost AB Wind vyčíslila doposud vynaložené náklady. Něco takového by pro nás bylo zničující. Smlouva, kterou hodláme právně napadnout, mluví o prokazatelných výdajích,“ řekl dosavadní starosta Bačalek Miroslav Šoltys (nezávislý).

Větrník v sousedství obce odmítlo 56 z celkem 94 účastníků referenda. Odpůrci 150 metrů vysokého stožáru s vrtulí argumentují především proklamovaným razantním zásahem do místní krajiny. Výsledek referenda namířeného i proti stávajícímu zastupitelstvu, které větrnou elektrárnu prosazovalo, pravděpodobně v Bačalkách předznamenává i výsledek komunálních voleb.

„Větrník, jenž takto bude stát o půldruhého kilometru dále v katastru sousední obce, které nevadí, byl pouze záminkou lidem toužícím po moci. Řadu hlavních věci se totiž podařilo v obci dávno udělat a nyní už schází jenom uchopit moc a pobírat peníze z cizí práce,“ tvrdí Šoltys.

Aktivista Stanislav Penc naopak rozhodnutí lidí v referendu přivítal. "Jsem rád, že se lidé nenechali zastrašit výhrůžkami investora, že bude nutné zaplatit pět milionů. Navíc nesouhlasím se současným systémem podpory podnikatelských projektů, a ne alternativních zdrojů energie," řekl Penc.

Stavbu větrných elektráren u Bačalek naplánovala společnost ABWind, výše investice má dosáhnout 160 milionů korun, celkový výkon elektráren by měl být 4,6 megawattu. Mnozí lidé však se stavbou nesouhlasí a tvrdí, že 150 metrů vysoké elektrárny naruší krajinný ráz oblasti.

Pořádání referenda navrhl přípravný výbor už letos v dubnu, obecní zastupitelstvo následně rozhodlo, že se referendum uskuteční v polovině srpna. Na začátku srpna však starosta oznámil zrušení místního referenda, přípravný výbor však nesouhlasil a případem se zabýval krajský soud, který nařídil referendum na stejný termín jako senátní a komunální volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám