Hlavní obsah

Od ledna musejí mít řidiči nové autolékárničky, může jich být nedostatek

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechna motorová vozidla budou muset mít od 1. ledna 2011 v povinné výbavě novou autolékárničku splňující podmínky vyhlášky ministerstva dopravy (MD) č. 283/2009. Zatím si ji ale pořídila jen asi třetina vlastníků aut. Autolékárniček tak může být koncem roku v prodejní síti nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zda toto nebezpečí skutečně hrozí, se Právo zeptalo některých výrobců. „Při nárazovém zájmu, který očekáváme na konci roku, je velmi pravděpodobné, že autolékárniček na trhu nebude dostatek. Proto řidičům doporučujeme výměnu té staré za novou co nejdříve,“ odpověděla Helena Sadílková ze společnosti Hartmann-Rico.

Podle Lubomíra Demela z firmy D.A.S. Polička jsou za říjen až prosinec tuzemští producenti schopni vyrobit přibližně 2,8 miliónu lékárniček. „Z toho vyplývá, že asi 2,2 miliónu kusů bude na konci roku v prodejnách chybět,“ odhaduje Demel.

Naopak Jiří Hejcman z firmy Borgi je přesvědčen, že se nápor kupujících zvládne. „Podle našich propočtů si novou autolékárničku opravdu pořídila asi třetina řidičů. Do konce roku si ji pořídí druhá třetina a začátkem příštího roku zbytek řidičů. Myslíme si tedy, že nedostatek autolékárniček na našem trhu určitě nebude. Na zvýšený zájem jsme připraveni a už v těchto dnech dodává Borgi zvýšené počty autolékárniček do obchodních řetězců,“ ujistil Hejcman.

Prodejci možná zdraží

Cena autolékárniček se v současné době v Česku pohybuje od 200 do 400 korun. Na otázku, jestli se při očekávaném náporu kupujících nezvýší, odpověděla Sadílková: „Naše doporučená maloobchodní cena se měnit nebude. Je však možné, že se ke konci roku objeví spekulanti, kteří budou autolékárničky prodávat za vyšší ceny. I z tohoto důvodu je rozumné s pořízením nové autolékárničky neotálet.“

Zdražovat nebude ani firma Borgi. „Všechny obchodní řetězce prodávají naše autolékárničky za 249 korun. Mototechny i autodoplňkové prodejny se pohybují s cenou okolo 200 Kč. Naše firma žádné zdražení nechystá,“ sdělil Hejcman.

Naopak podle Demela může koncem roku cena autolékárniček stoupnout na 800 až 1000 korun. „Jejich nedostatek bude totiž nutné řešit i mimořádnými opatřeními, jako je letecká doprava komponentů ze zahraničí,“ uvedl.

Novela je přínosem

Výrobci autolékárniček se shodují, že novelizovaná vyhláška MD je přínosem a přispěje k záchraně více životů při silničních nehodách. Vždyť kromě obrázkového letáku první pomoci přibyla do autolékárničky i resuscitační maska s filtrem, kterou dosud používali jen záchranáři, a fólie na přikrytí zraněného.

„Nově jsou v obsahu autolékárničky povinné i skutečně funkční nůžky, dlouhé minimálně čtrnáct centimetrů. Dále je stanoven přesný rozměr škrticího obinadla i trojcípého šátku. Zcela nevhodné igelitové trojcípé šátky, které se daly v některých autolékárničkách také najít, jsou dnes již naštěstí minulostí,“ zdůrazňuje Sadílková.

Že novelizovaná vyhláška MD přesně definuje používané komponenty do autolékárniček, oceňuje i Hejcman. Jak ale připomněl Demel, tyto úpravy samozřejmě něco stojí a i to je důvodem, proč je dnes prodejní cena nové autolékárničky zhruba o polovinu vyšší než té předchozí.

Anketa

Pořídili jste si už autolékárničku s novým předepsaným vybavením?
ano
53,5 %
ne, ale už ji začnu shánět
20,9 %
ne, do konce roku je času dost
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6464 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám