Hlavní obsah

Chomutov sčítáním politiků - dlužníků možná porušil zákon

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovský magistrát, který ve středu zveřejnil na svých webových stránkách počty dlužníků mezi kandidáty do zastupitelstva, porušil zákon o ochraně osobních údajů nebo střílel od boku a poškodil kandidující strany. Tvrdí to předseda chomutovských komunistů Jaroslav Komínek.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

„Jsou dvě možnosti. Buď město, vedené koalicí ODS a ČSSD, použilo k hledání v databázi dlužníků jen jména a věk z kandidátních listin a u obvyklých příjmení se mohlo splést nebo mělo k dispozici čestné prohlášení kandidáta, kde je adresa. A tím by úřad porušil zákon,“ řekl Právu.

Také Úřad pro ochranu osobních údajů podezírá magistrát, že propojoval databáze, které slouží k rozdílným účelům. „Úřad zahajuje s magistrátem správní řízení pro podezření z porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ informovala Právo mluvčí  ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Podle zákona se totiž mohou osobní údaje používat jen k účelu, pro který se shromáždily. „Pokud napsal kandidát do prohlášení svou adresu, udělal to kvůli volbám, nikoliv pro další manipulaci,“ upozornil Komínek.

Prověření kandidátů požadovali občané, tvrdí město

Mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová tvrdí, že se porovnávaly jen údaje uvedené na veřejných kandidátkách, tedy jméno, příjmení a věk. V případě kandidátů s tak neobvyklými jmény jako Cahajla nebo Fadrhous by se úředníci zřejmě nespletli, u Dvořáka, Slámy nebo Svobody už je omyl v padesátitisícovém městě podstatně pravděpodobnější. „Takže jestli porovnávali jen jména a věk, klidně se mohli splést a poškodit nás. Obrátíme se na právníka,“ upozornil Komínek.

Chomutov se brání, že prověřování nevymyslel sám, ale vyžádali si ho obyvatelé. „ K prověření došlo na základě podnětů rozhořčených občanů, kteří si stěžovali, že na kandidátkách jsou dlužníci. Ptali se, jestli dluží i městu. Jmenovitě tyto informace poskytnout podle zákona nelze, proto jsme uvedli zobecněné údaje. Někteří politici mají tendenci dluhy zlehčovat, ale na některé pohledávky už proběhly exekuce,“ uvedla Schönová.

Na politiky ze stran na radnici se nic nenašlo

Chomutov zveřejnil počty dlužníků z jednotlivých stran i celkovou výši dluhu. Provinilce našel v každé partaji i sdružení, s výjimkou koaliční ODS a ČSSD. Ostatní strany to označily za předvolební podpásovku a zneužití informací. „Kandidáti koalice jistě dopředu věděli, co se chystá a dali si své věci do pořádku,“ shodly se poškozené strany.

Přestože jména Chomutov nezveřejnil, lidé mají kandidátní listiny doma. Například u DSSS dluží dva ze čtyř kandidátů, takže pravděpodobnost „trefy“ do toho správného je padesátiprocentní.

Skutečnost, že Chomutov pravděpodobně nepracoval jen s údaji z kandidátek, vyplývá ze samotné zprávy o dluzích kandidátů. Uvádí se v ní, že „poměrně mnoho kandidátů bydlí na úřední adrese chomutovského magistrátu: Zborovská 4602“. Adresu uchazeči o místo v zastupitelstvu uvádějí jen v neveřejném čestném prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám